Хиляди се събраха на връх Околчица днес в знак на

...
Хиляди се събраха на връх Околчица днес в знак на
Коментари Харесай

Хиляди се стекоха на връх Околчица по стъпките на Христо Ботев

Хиляди се събраха на връх Околчица през днешния ден в символ на респект и поклонение към Христо Ботев и починалите за свободата на България, съобщи Българска национална телевизия.
 143 година от гибелта на гениалния стихотворец и бунтовник Христо Ботев
Днес се навършват 143 години от гибелта на гениалния бунтовник и стихотворец.

Точно в 12 ч. сирените в цялата страна бяха включени, а поклонения имаше в цялата страна.

Хиляди се стекоха на връх Околчица, където е последната борба на Ботевата чета.

" Казал го е в стихотворението " Хаджи Димитър ": " аз желая, сестро, тук да почина ". Когато човек си спомни единствено това, страст не би трябвало да има, с изключение на единствено едно - пред мене България, над мен е България, до мен е България, под мене България ", сподели учителят Филип Филипов пред Българска национална телевизия.

Искам да се докосна и да продължа неговото дело - бяха думите на Александър Антов от Околчица.

Да измине пътя по стъпките на Ботев - това е нещо, което всеки заслужен българин би трябвало да направи. Усещането е необикновено - показа Симона.

В София стотици се събраха в Борисовата градина пред паметника на Христо Ботев, с цел да почетат починалите герои за свободата на родината ни. Там се организира и публична гала, в която слова произнесоха Здравка Евтимова и Никола Инджов, а деца от столични учебни заведения четоха свои стихотворения, отдадени на Ботев. Под звуците на химна на България, изсвирен от представителния гвардейски духов оркестър, политици и жители сервираха венци и цветя пред паметника на героя и с минута безмълвие отдадоха респект на неговата всеотдайност. На церемонията участваха още заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов и Белоградчишкия свещеник Поликарп.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР