Хиляди се събраха на площада при портата Яфа на Стария

...
Хиляди се събраха на площада при портата Яфа на Стария
Коментари Харесай

Хиляди се стичат към Стария град на Иерусалим

Хиляди се събраха на площада при портата Яфа на Стария град на Йерусалим в навечерието на церемонията по слизането на Благодатния огън в църквата на Божи гроб в тази Велика събота. За първи път през последните години достъпът на поклонници до стените на Стария град не е стеснен поради пандемията, а в храма се позволява единствено със специфични пропуски. „ Казаха ни, че парченце от Благодатния огън ще бъде пренесена тук, отвън стените на града, от тези, които ги одобряват вътре “, споделя Виктор, който е дошъл в Йерусалим на Велика събота от израелския град Ашдод, където живее със фамилията си. „ Миналата година ходихме, само че не успяхме да стигнем до Йерусалим заради ограничавания, само че тази година успяхме. Искахме да влезем в самия храм, само че се позволяват лица единствено с пропуски ", прибавя той.

„ Всяка година във Велика събота на Страстната седмица, в навечерието на Светото Възкресение Христово, Великден Господен, милиони християни по света чакат чудото на слизането на Благодатния огън в църквата на Гроба Господен в Йерусалим “, заяви съветското посолство в Израел на 23 април. " След идването на Благодатния огън, неговите частици ще бъдат разпръснати по света.

Сигурност в Йерусалим

Ситуацията в Стария град на Йерусалим ескалира на 15 април, откакто група еврейски поклонници посетиха Храмовия рид, където се намира джамията Ал-Акса. Израелската полиция разпръсна протестиращите араби, десетки хора бяха арестувани. Тогава към 170 палестинци и 8 израелци пострадаха. А на 22 април радикални араби се пробваха да проведат митинги на Храмовия рид преди и след петъчните молебствия. Полицията употребява специфична техника против стачкуващите, вследствие на което 57 души бяха ранени, 14 от които бяха откарани в лечебни заведения.

Според израелското държавно радио Кан след конфликтите в петък израелските сили за сигурност в събота се готвят за протести в Йерусалим и редица други израелски градове, където има забележителна част от арабското население. Полицията е записала нарастване на случаите на подстрекаване от ръководещото коренно придвижване Хамас в Йерусалим през последните два дни, твърди радиостанцията. В тази връзка беше решено броят на поклонниците на церемонията на Светия огън тази година да се ограничи до хиляда души, отбелязва радиостанцията, макар че в елементарни години преди началото на пандемията на ковид, до 9000 души са били в храма този ден.

През последните дни ракетните офанзиви на израелска територия от палестински радикали от линията Газа се възобновиха. В събота вечерта те изстреляха ракета по Израел, тя избухна в ненаселен регион. В петък вечерта радикалите изстреляха две ракети против Израел, едната от тях падна в самия палестински анклав, втората експлодира в ненаселен регион, оповестиха от армейската пресслужба.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР