Хиляди са засегнати на двата бряга на Днепър , Украйна

...
Хиляди са засегнати на двата бряга на Днепър , Украйна
Коментари Харесай

Проблем за всички: рухналата стена на "Каховка" ще промени войната

Хиляди са наранени на двата бряга на Днепър, Украйна сочи Русия (и проверява " екоцид " ), Русия - ту Украйна, ту резултатите на интензивния обстрел.

Докато разменят обвинявания, а на карта е ориста и на хиляди цивилни в региона, Москва и Киев имат още една грижа: какво следва в продължаващата над 16 месеца война. Взривът съответства и с евентуалното начало на от дълго време предстоящата украинска контраатака, откакто Киев за пръв път удостовери прекосяване към " офанзивни интервенции ", изключително на юг.

Какви се чака да са последствията съгласно западни и рускоезични медии и специалисти и какви са първите мнения на авторитетните в общественото пространство гласове в " Телеграм "?

Тъкмо при започване на контраофанзивата

Язовирната стена бе самобитен " мост " сред зоните в Херсонска област, следени от Киев и Москва. Това разположение е реалност, откогато съветските сили се изтеглиха от десния (северния) бряг на Днепър през ноември - когато Украйна си върна контрола върху Херсон.

Разрушаването на Водноелектрическа централа " Каховка " става ден откакто Русия разгласи за почнала украинската контраатака (а през днешния ден опита да я разгласи за отблъсната). Представители на окупационните управляващи в Херсонска област - откакто първо обвързваха станалото с продължителния обстрел предишното лято и есен - показаха Киев, тъй като рухванато на язовирната стена отклонявало вниманието във значим миг от войната.

 Киев желае съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и нови наказания поради гърмежа при язовира Киев желае съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и нови наказания поради гърмежа при язовира

В този сектор на Днепър бе и най-краткият път за украинската войска за отваряне на кулоар към Крим. Провеждането на такава интервенция на настоящия стадий от войната обаче в никакъв случай не е било одобрявано за даденост от наблюдаващи. Във възстановка на украинската есенна контраатака в Харковска и Херсонска област във " Вашингтон пост " ген-майор Андрий Ковалчук, който в началото управлява интервенциите във втората, за трите значими логистични точки на руснаците по Днепър: Антоновския мост и Антоновския жп мост (тежко наранени от американски реактивни системи), дружно със стената на Водноелектрическа централа " Каховка ". Спомня си, че в усилието си да прекъсне изцяло веригите на съветските сили обмислял да удар по стената и със същите систем за залпов огън даже бил сбъднат експериментален удар в опит да се ревизира дали равнището на Днепър можело да се увеличи едвам се ограчинат опитите за прекосяване на реката, само че без да се наводняват близките села. Тестът бил сполучлив, само че ударът се възприемал като последна мярка.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу Украйна, че. По-късно и ръководителят на окупационната власт в региона Владимир Салдо свърза станалото с киевски удар, който желал да отклони вниманието от военните неуспехи.

Киев и Москва: разнопосочни сигнали

В украинската политика и въоръжените сили имаше разнообразни отзиви за резултата от контраофанзивата.

Според съветника на началника на кабинета на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк Русия е взривила язовирната стена, с цел да " сътвори непреодолимо затруднение на пътя на настъплението на Въоръжените сили на Украйна " (това по-рано и различен консултант на президента, Дария Заривная, която напряко уточни 205-а мотострелкова бригада на съветската армия).

Подоляк, че станалото може да повлияе на проектите на Украйна, само че " по принцип единствено изостря желанието да се форсира деокупацията ". " Няма вид, при който не настъпваме... Мисля, че промени (в проекта за контранастъпление - бел. ред.) ще бъдат направени при всички положения, само че такива постоянно се вършат по време на огромни дейности ", счита той.

 Градът е под вода: Как наподобява Нова Каховка след гърмежа на язовирната стена Градът е под вода: Как наподобява Нова Каховка след гърмежа на язовирната стена

Разрушаването на Водноелектрическа централа " Каховка " няма да попречи на контраофанзивата на Украйна, съобщи в същото време командващият въоръжените сили на Украйна Серхий Наев. " Що се отнася до попречване на настъпателните ни дейности, военното командване напълно е взело под внимание такива подли противников дейности и те не би трябвало да попречат на нашето нахлуване в тези посоки, където може да има разлив на вода ", цитира го " Укринформ ".

" Никой и нищо, нито един руснак няма да приключи освобождението на Украйна, времето за което настъпи ", по време на съвещанието на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов.

 Проблем за всички: рухналата стена на
© Reuters

Eксперти: ще повлияе и на двете страни

Руски и европейски специалисти виждат взаимозависимост сред хода на бойните дейности и въпроса на какво равнище ще се стабилизира водата. Според Юрий Лямин от Центъра за разбор на тактиките и технологиите, въпреки да се чака да бъдат потопени съветски отбранителни позиции, сателитните фотоси, оповестени до момента, сочат дълбока ешелонирана защита в района. Украинците преди са употребявали речни острови за прекачване на диверсионно-разузнавателни групи, само че дали ще могат в този момент, зависи къде ще се стабилизира водата, той за РБК.

 Какво съставлява язовирът Какво съставлява язовирът " Нова Каховка " в Украйна

" Говорим за фронт, дълъг 1000 км, може да повлияе, само че това не дава изрично предимство на нито една страна ", шефът на мозъчния концерн IECAH (Институт за проучване на спорове и филантропична дейност) Хесус Нуниес Вияверде за " Ел Паис ".

По думите му в същото време Русия може да има минимална гаранция, че главната офанзива в контраофанзивата няма да е таман на това място. Според него, в случай че се затвори достъпът до тези позиции, Русия може да трансферира сили на друга позиция, където ще са по-необходими.

Руските канали в " Телеграм "

" Рыбарь ", предишното на чийто съосновател е обвързвано с Министерството на защитата на Русия, вижда изгода за Украйна от станалото, доколкото левият (южен) бряг ще бъде доста по-тежко обиден и, паралелно с цивилен обект, ще пострадат съветски позиции и " минно-взривни заграждения ". Десният, подконтролен на Украйна, бряг е по-висок; от него, след потапяне на съветските отбранителни позиции, силите на Киев ще се трансферират по-лесно и ще основат плацдарм за отвличащ вниманието удар.

" Рыбарь " двама майори, съгласно които удар по язовирната стена трябвало да се чака като " евентуален ", въпреки и най-песимистичен, сюжет. се и сводката от понеделник, съгласно която украинските формирования заели позиции по крайбрежието, а в басейна на Днепър бързо се нараснали бързоходните катери; задачата била да се отвлече вниманието на руснаците и да се прикрие направлението на удара.

Сходна позиция по-късно и някогашният " министър на защитата " на " Донецката национална република " и съветски шпионин Игор Гиркин. Според него разрушаването на стената е планувано с " значимо място " в проектите за нахлуване на съперника. По думите на Стрелков, постоянно подлагал на критика метода на съветската войска към войната, такава офанзива обслужва три съществени цели:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР