Хиляди са пациентите, които проявяват пост-COVID синдром. Това отчитат лекари

...
Хиляди са пациентите, които проявяват пост-COVID синдром. Това отчитат лекари
Коментари Харесай

Хиляди с пост-COVID синдром, лекари искат клинична пътека

Хиляди са пациентите, които демонстрират пост-COVID синдром. Това регистрират лекари от Александровска болница, където работи единствената стратегия за наблюдаване на към този момент преболедували, заяви Нова телевизия.

Пост-COVID синдромът е комплекс от болести, които могат да се проявят при пациенти към този момент преболедували вируса. Най-често това се случва няколко месеца след болестта. Не е изключено положението да се утежни до степен, която изисква лекуване в болница. Проблем обаче лекарите виждат в неналичието на логаритъм, по който да одобряват и лекуват тези пациенти.

Над 1 000 преболедували за по-малко от седем месеца са потърсили консултация единствено в белодробната клиника на Александровска болница. Част от тях е прегледала професор Даниела Петрова. Право на безвъзмезден консултация получават с помощта на единствената настояща стратегия за наблюдаване на пациенти, прекарали вируса.

Около 10% от съветваните са признати в болница, пресмята професор Петрова. „ В никакъв случай изказванието „ Източване на здравната каса ” няма място в тази ситуация, тъй като това са хора, които имат потребност от интензивно лекуване ”, сподели тя.

Трудна обаче е сметката какъв брой коства лекуването на един пост-COVID пациент. Липсата на логаритъм затруднява работата на медиците.

„ Тези пациенти имат и други недоволства. Всичко това постанова консултация и с други експерти. Има един проблем - ние не можем да хоспитализираме пациенти от пътека в пътека, тъй като още веднъж може да се спекулира, че това е източване на Здравната каса ”, сподели още тя.

Затова лекари упорстват сходно лекуване да се регламентира.

„ Това е проблем на хората, които тогава са менажирали системата. Включително на проф. Салчев. След като не си основал тази опция, какво правиш - принуждаваш лекарите да извършат административни нарушавания. Ами твоето държание какво е ”, попита проф. Диян Енчев от „ Пирогов ”.

Цялостно да се премисли методът на финансиране на болничната и доболничната помощ ще е от по-голяма изгода за обществото, считат юристи по здравно право.

„ Не е задоволително просто да се каже да има една пост-COVID пътека, а да се каже какво ще включва тя. Защото сме изправени още веднъж пред проблеми дали несъмнено положение е затруднение от ковид, или не ”, сподели юристът по здравно право Мария Петрова.

От Здравната каса обявиха за NOVA, че още през ноември предходната година са предложили логаритъм за лекуване пациенти с пост-COVID синдром. Защо към момента няма правилник за лекуване не дадоха отговор нито от здравното министерство, нито от Българския лекарски съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР