Хиляди руски системи за видеонаблюдение, използвани от украински градове, инфраструктурни

...
Хиляди руски системи за видеонаблюдение, използвани от украински градове, инфраструктурни
Коментари Харесай

Видеосистема позволява на Русия да наблюдава Украйна, показва разследване 

Хиляди съветски системи за видеонаблюдение, употребявани от украински градове, инфраструктурни обекти, компании и домове, могат да предават фрагменти към московски сървъри, благосъстоятелност на огромни компании, които обслужват съветското държавно управление и армията. Това демонстрира изследване на " Схеми " - проверяващото звено на на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.

Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията сподели през " Схеми ", че е предизвестила държавното управление, че системите за видеонаблюдение TRASSIR , които се продават от московската компания, съставляват опасност за сигурността.

Технически специалисти, в това число експерт по TRASSIR, и един някогашен почитан офицер от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) удостоверяват тази оценка.

" Ако тази камера е била ситуирана на някакъв обект от сериозната инфраструктура, може да възникне въпросът какво виждат чиновниците от другата страна (Русия) и притежателите на този сървър и по какъв начин употребяват тази информация за военни цели ", споделя Сергей Денисенко , изпълнителен шеф на Лабораторията за цифрова криминалистика на украинската компания за осведомителна сигурност CyberLab.
Чернобил, Херсон, Одеса
Русия стартира пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 година, само че досега украинското държавно управление не е издало обществено предизвестие против потреблението на тези системи за видеонаблюдение. Въпреки това, откакто " Схеми " разгласява отчет за резултатите от следствието си, на 7 декември вътрешният министър Игор Клименко даде обещание, че държавните органи ще извършат " задълбочена инспекция " на констатациите на публицистите.

" Разбира се, неприемливо е, когато всяка камера, даже хипотетично, може да бъде обвързвана и да предава информация, на която и да е (чужда) страна, изключително по време на война ", сподели Клименко по националната телевизия на идващия ден.

Затворената атомна електроцентрала в Чернобил , която беше окупирана от съветските сили за повече от месец при започване на нашествието, е измежду сензитивните държавни обекти, които са употребявали TRASSIR. Това демонстрира базата данни за импорт и експорт ImportGenius и писмо от представител на Чернобил до DSSL. Изпълняващият длъжността общоприет шеф на централата Сергей Мартинов посочи, че тя е спряла да употребява системата през 2023 година
 Атомната електроцентрала в Чернобил
Сред другите обекти са Управлението на украинските морски пристанища и Морската работа за търсене и избавяне в черноморския пристанищен град Одеса , съгласно базата данни за публични поръчки Prozorro . Системите са били закупени както преди, по този начин и откакто Русия окупира черноморския полуостров Крим и разпали война в източния район Донбас през 2014 г .

Стратегически значимият южен град Херсон , който съветските сили окупираха за месеци преди да се отдръпват през ноември през 2022 година, само че не престават да бомбардират постоянно, също е купил TRASSIR за наблюдаване на публични места. Сред другите градове са Никопол, Полтава и Славутич .

" Схеми " не откриват доказателства, че съветските военни или служби за сигурност употребяват фрагменти от системата, с цел да нападат тези съответни места. По-малко от седмица след началото на войната Киев блокира достъпа до основаните в Русия интернет сървъри, които TRASSIR употребява.

Повечето от украинските компании или обекти, които са употребявали TRASSIR, споделиха пред " Схеми ", че са употребявали съветския програмен продукт в затворена местна мрежа, с цел да понижат риска от приключване на данни, или че са спрели да го употребяват. Въпреки това специалисти по цифрова сигурност откриват, че TRASSIR към момента имат достъп до тези сървъри посредством виртуални частни мрежи ( VPN ), които скриват местоположението на потребителя и са необятно употребявани в Украйна.
Връзката с Кремъл
Според уеб страницата на DSSL TRASSIR се употребява в центъра за лъчение на съветските национални телевизионни канали, в кулата Останкино в Москва, в централата на държавното управление на Томска област и на мост в Санкт Петербург . Като цяло компанията има 150 сътрудници в Беларус, България, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Румъния и Русия.

Системата, за която TRASSIR твърди, че може да се употребява на обекти от " дребен магазин до летище ", употребява най-вече камери на китайската компания Hikvision, само че софтуерът, който предава записите от камерите, е личен на TRASSIR.

Import Genius демонстрира, че украинските компании са внесли над 10 000 камери и видеорегистратори от 2016 година досега, в който Киев приключи целия съветски импорт през февруари 2022 година Според специалисти обаче камерите, оборудвани със софтуера TRASSIR, могат да предават видео към съветски сървъри.

Използвайки VPN услуга, с цел да заобиколи украинската възбрана за достъп до съветски сървъри, експертът от Лабораторията за цифрова сигурност Наталия Онищенко открива, че с изключение на до други дестинации, като Гугъл в Съединени американски щати , камерата изпраща поръчки за транспорт на данни и до основания в Русия поддомейн на уеб страницата TRASSIR - m30.ru.cloudtrassir.com .

Проследяването разкрива, че адресът на този поддомейн принадлежи на московска компания, наречена Digital Network .

Тя е снабдител на интернет услуги (ISP), който е част от огромна съветска корпорация и е прочут с комерсиалната марка msm.ru . Сред клиентите му са интернет компанията Yandex , чиито артикули включват преобладаващата в Русия търсачка, и телевизионният канал на съветското министерство на защитата " Звезда " .

Записите от съветския портал за държавни поръчки EIS Zakupki демонстрират, че Digital Network е предоставила достъп до интернет на " военно поделение 43753 ", известно още като Център за отбрана на информацията и специфични връзки, сред 2015 и 2017 година Центърът, част от Федералната работа за сигурност ( ФСБ) - основната разследваща организация на Русия, следи и прави оценка софтуера и я подкрепя в декриптирането.

Софтуерът на TRASSIR също по този начин е изпратил поръчка за данни до сървър, който принадлежи на голямата частна съветска ИТ компания VK - още един от корпоративните приятели на Кремъл, която съгласно немски откривател е " следена от страната и преследва идеологически и разследващи цели " за Кремъл. VK е създател на известните обществени медийни мрежи VK и Odnoklassniki и има необятно употребяваната система за е-поща Mail.ru .

Съгласно съветския закон от 2019 година съветските ИТ компании са задължени да конфигурират съоръжение, което разрешава на федералната организация за връзки Роскомнадзор да следи техния интернет трафик.

Подобно законодателство значи, че " достъпът до всички запаси, съхранявани в Русия, е вероятен за специфичните служби и правоприлагащите органи даже без правосъдни решения ", споделя украинският експерт по контраразузнаване Виктор Яхун , генерал-майор от запаса на Службата за сигурност на Украйна, който преди този момент е работил по контраразузнавателни интервенции против ФСБ.

Юрий Шихол , някогашен шеф на Държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна, която управлява киберсигурността, споделя в писмен отговор пред " Схеми ", че през май 2022 година организацията е предизвестила " министерствата от бранша на сигурността и защитата ", че DSSL и TRASSIR си сътрудничат с съветските министерства и служби за сигурност.

В отговор от СБУ споделя, че не може да разисква контраразузнавателни действия. Тя обаче загатва случай от 2020 година, при който е блокирала закупуването на системи за видеонаблюдение TRASSIR на стойност 8 млн. гривни ( 280 000 $ ) от администрацията на Лвовска област в Западна Украйна.

Системите биха могли да се употребяват за " приемане на информация за придвижването на военно съоръжение по железопътния превоз и публичните пътища ", се споделя в обява на СБУ, в която се изяснява решението за блокиране на покупката.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР