Хиляди родолюбци изпълниха НПМ Самуилова крепост“ тази вечер, за да

...
Хиляди родолюбци изпълниха НПМ Самуилова крепост“ тази вечер, за да
Коментари Харесай

Величествено от НПМ Самуилова крепост край Петрич! Президентът Р. Радев: Заветите на цар Самуил и днес морално ни задължават да поставяме винаги на първо място Родината и да я отстояваме докрай /Снимки/

Хиляди родолюбци извършиха Национален природонаучен музей „ Самуилова цитадела “ довечера, с цел да отдадат заслужена респект към паметното дело на цар Самуил.

Въздействаща художествена комбинация под надпис „ Памет за Самуил “ беше показана за 1010 –годишнината от гибелта на владетеля. В нея се включиха: съдружие „ Млад алпинист “, Фолклорна групировка „ Хераклея “, Ансамбъл „ Македонци “, Гуна Иванова, Ива и Велислава, групировка „ Българи “, Вокален отбор „ Елици “, ученици на ЦПЛР ОДК – Петрич.

Заупокойна молитва отслужи Негово Светейшество Даниил – Патриарх Български и Митрополит Софийски, дружно с Неврокопския митрополит Серафим и Струмишкия митрополит Наум.

„ Цар Самуил бе добър и правилен наследник на Църквата. Днес и във всички други дни ще пазим паметта на благоверния Самуил. Бог да пази България, да ни укрепва и да ни води “, сподели Негово Светейшество Патриах Даниил.

Кметът Димитър Бръчков уточни, че Самуиловата цитадела се намира в сърцето на община Петрич и за всички поданици е чест и дълг да я пазят. „ Тук се разлистват историческите страници на героизма и трагизма, на величието и силата, на преходното и на непреходното. Това място постоянно ще бъде знак на българското достойнство, дух и чутовна храброст “, сподели кметът в словото си.

Президентът Румен Радев, под чийто патронаж се организира честването на годишнината от гибелта на цар Самуил, одобри строя на тържествената заря – инспекция. „ България на цар Самуил непоколебимо се бори за своето битие. Дори нечуваната свирепост не може да изтрие загатна. Цар Самуил се извисява в българската памет. Докато ни има като народ Самуил ще укрепва вярата и упованието ни “, сподели президентът Румен Радев.

Цветя и венци бяха положени с благодарност на паметника на цар Самуил!

Община Петрич благодари на всички жители, които отделиха от времето си, с цел да почетат 1010-годишнината от гибелта на цар Самуил. Благодарим на всички учители и възпитаници, които проведено пристигнаха в Национален природонаучен музей „ Самуилова цитадела “!

Благодарим на децата, които участваха в подготовката и през днешния ден показаха художествената комбинация „ Памет за Самуил “. Благодарим на водещите Македонка Станкова и Димитър Иванов!

Утре участваме в Националния туристически поход „ По стъпките на Самуиловите воини “!

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР