Хиляди рибари и рибарски съдове в Турция утре на разсъмване

...
Хиляди рибари и рибарски съдове в Турция утре на разсъмване
Коментари Харесай

В Турция започва новият риболовен сезон

Хиляди риболовци и риболовен съдове в Турция на следващия ден призори ще излязат в морето за първия улов на риба. Новият рибарски сезон в Турция се открива на 1 септември в Черно море, Мраморно море и Егейско море, а в Средиземно море ще стартира на 15 септември. Забраната за индустриален лов на риба е в действие от 15 април.

Подготовката за новия рибарски сезон стартира още през лятото, разяснява представител на Кооператива за риба и водни артикули в истанбулския квартал Картал, на брега на Мраморно море.

Според експертите периодическата възбрана на риболова спомага за опазване на салдото на морската екосиситема. Целта е да се възобновят рибните ресурси и да се обезпечи развъждането на рибните типове. В Турция, която е заобиколена от четири морета, рибовъдството и риболовът са значим индустриален бранш и значимо перо в износа на страната. Не на последно място секторът обезпечава занаят на милиони хора, показват те.

По публични данни през първата половина на тази година Турция е изнесла рибни артикули за 103 страни на стойност 325 милиона и 706 хиляди $, което е със 7,74 на 100 повече в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Две трети от турския експорт се реализира за европейските страни.

Според статистиките междинната месечна заплата на професионален риболовец е към 25 700 турски лири (963 щатски долара) според от стажа, длъжността и компанията. Около 19 хиляди са публично записаните риболовен съдове за индустриален лов на риба, само че се допуска, че действителният им брой е по-голям.

Откриването на новия рибарски сезон става по традиция в морските окръзи призори на 1 септември с обичаен обред, с който се изпращат риболовците в морето с пожеланието “Вира бисмиллах ” ( “вдигай котва ”), което има смисъла на рибарския привет " наслука ". По традицията церемонията се организира в наличието на министри, кметове, виновни представители на компании и други

Рибарският кооператив в Трабзон е водещият в черноморския район на Турция. Известен е основно с улова на паламуд и хамсия, които най-вече се въдят в този район. Черноморската сьомга също идва от този район.

Очакванията са при започване на сезона да има повече улов на хамсия, сафрид, скумрия, а през октомври - на паламуд, чернокоп, лаврак, ципура и пр.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР