Хиляди протестират по улиците на белоруската столица Минск в неделя,

...
Хиляди протестират по улиците на белоруската столица Минск в неделя,
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестират в Минск за оставката на Лукашенко

Хиляди стачкуват по улиците на белоруската столица Минск в неделя, с цел да изискат оставката на президента Александър Лукашенко , макар против протестиращите, оповестява " Ройтерс ".

Информационната организация Интерфакс дефинира броя на протестиращите на над 30 000 . Съобщава се, че към 50 души са арестувани от полицията и че мобилният сигнал и нтернет са спрени в някои елементи на града .

Има информация, че наоколо до марша се чуват мощни звуци, които звучат като зашеметяващи гранати . Висш полицейски чиновник съобщи предходната седмица, че чиновниците ще си запазят правото да употребяват огнестрелно оръжие против стачкуващи.

Силите за сигурност са задържали повече от 13 000 души след изборите , в това число всички значими опозиционни водачи, които не са напуснали страната, и задържат самостоятелните медии.

Опозиционният водач Светлана Тихановская, която е избягала в Литва, предходната седмица прикани Лукашенко да се отдръпна до 25 октомври или да се изправи против национални стачки, които ще сковават Беларус.

По информация на ТАСС, стачкуващи, чийто брой непрестанно се усилва скандират " Да живее Беларус " и " Честни избори ", доста от тях носят бяло-червено-бели флагове. Силите за сигурност в допълнение се изпращат в региона, в това число специфични транспортни средства за блокиране на пътища.

Служителите по сигурността попречват придвижването на шествието . Подсилени кордони са в региона на метростанция " Автозаводска ". Булевард е изцяло блокиран от ОМОН и вътрешни войски с водни оръдия.

Протестиращите, стигайки до мястото на обсада стопират и се връщат в противоположната посока по Партизанския проспект към центъра на Минск. Служителите на реда не се пробват да ги спрат.

Беларуски правозащитници оповестиха, че по време на " Партизанския марш " на белоруската съпротива е арестуван и Артем Майоров, публицист на изданието " Беларуси и Ринок ". На собствен ред пресслужбата на Общинския отдел на вътрешните работи на Минския градски изпълнителен комитет удостовери, че правоохранителните органи са направили редица арести на участници в забранен протест на опозицията в Минск, без да показват точния брой на арестуваните.

Беларуските сили за сигурност са употребявали специфични средства за разпространяване на протестиращите в региона на универсалния магазин " Беларус " на " Партизанско авеню " в Минск, по който се движат няколко хиляди протестиращи.

" Още три станции на метрото са затворени на входа и на изхода - Тракторният цех, Партизанска и Автозаводска. Пролетарската и Первомайската към момента са затворени ", Затворените преди този момент станции " Октомвройска ", " Купаловска " и " Немига " още веднъж работят в естествен режим, оповестява минският метрополитен.
 30 арестувани на днешния митинг в Беларус
30 арестувани на днешния митинг в Беларус

Сред тях още веднъж са и публицисти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР