Хиляди протестиращи се събраха в Сеул, за да осъдят изпускането

...
Хиляди протестиращи се събраха в Сеул, за да осъдят изпускането
Коментари Харесай

В Сеул протестираха срещу изпускането на радиоактивни води от АЕЦ Фукушима

Хиляди протестиращи се събраха в Сеул, с цел да осъдят изпускането на пречистени радиоактивни отпадъчни води от Япония в морето и да разкритикуват южнокорейското държавно управление, че е одобрило проекта за изпускане. Протестиращите приканиха японското държавно управление да съхранява радиоактивната вода в резервоари, вместо да я изпуска в Тихия океан. По-малко от час откакто Япония стартира да изпуска водата, южнокорейският министър-председател Хан Дук Су увери нацията си, че пречистената вода няма да повлияе на сигурността на храните, идващи в страната.

 
Въпреки че Япония към този момент изпуска радиоактивна вода, ние въпреки всичко настояваме японското държавно управление неотложно да спре изпускането. Също по този начин настояваме държавното управление на Южна Корея да отдръпна утвърждението си за проекта на Япония.
Ким Чони - активист 

Цената на рибата, хваната покрай електроцентрала " Фукушима Даичи ", се намали на фона на несигурността по отношение на реакцията на потребителите. Изпускането на водите бе посрещнато със сериозна опозиция от страна на рибарските сдружения и от страна на прилежащите страни, в това число Китай. В отговор на дейностите на Токио Пекин неотложно забрани вноса на морски блага от Япония. Японските риболовци се притесняват, че изпускането на пречистените води ще навреди на бита им.

 
Към момента водата е мощно пречистена. Не съм видял на никое място да написа, че има повишени стойности на нездравословни детайли. За това считам, че не би трябвало да се безпокоим.
Катсумаса Окава - ресторантьор 

Властите в Сеул се пробваха да понижат опасенията на обществеността, като разшириха тестванията за радиация на морските блага на огромните рибни пазари. Миналия месец някои депутати от ръководещата партия даже пиха морска вода от аквариуми, с цел да подчертаят сигурността на храните. Много задгранични специалисти считат, че изхвърлянето на водата ще има нищожно влияние върху околната среда и човешкото здраве.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР