Хиляди протестираха срещу строгите ограничения заради COVID-19 в няколко големи

...
Хиляди протестираха срещу строгите ограничения заради COVID-19 в няколко големи
Коментари Харесай

Хиляди протестират срещу строгите ограничения заради COVID-19 в Китай

Хиляди стачкуваха против строгите ограничавания поради COVID-19 в няколко огромни града в Китай. В неделя се организира и всеобща проява във финансовия център Шанхай, оповестява Ройтерс.

Общественият яд беше засилен от драматичен случай от по-рано тази седмица, при който починаха 10 души във висока постройка в Урумчи, столицата на района Синцзян. Според протестиращите хората не са могли да избягат в точния момент поради заключени порти. Това е една от ограниченията, когато някоя постройка е поставена под локдаун поради случаи на ковид измежду живущите. Градските управляващи отхвърлят това да е било по този начин.
 В Шангхай хората се събраха за бдение със свещи.
Подобна вълна от гражданско непокорство не е имало в Китай, откогато Си Цзинпин пое властта преди десетилетие. Пандемията, която стартира преди съвсем 3 години обаче беше доста тежка за китайското общество.

В Шанхай, най-многолюдния град в Китай, хора се събраха в събота вечерта за бдение със свещи, което в ранните часове на неделя прерасна в митинг.

Докато огромна група служители на реда ги наблюдаваше, стачкуващите държаха празни листове хартия - знак на митинг против цензурата. По-късно те крещяха: " Да се анулира затварянето в Урумчи, да се анулира затварянето в Синцзян, да се анулира затварянето на целия Китай! ". Това се вижда на видеоклип, публикуван в обществените медии.
 Протести против ограниченията се организираха и в няколко други огромни града в Китай.
В различен миг огромна група стартира да вика: " Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Цзинпин “, написа Асошиейтед прес и напомня, че това е необичаен обществен митинг против китайското управление.

Китай се бори с внезапното увеличение на броя на инфекциите, което докара до затваряне и други ограничавания в градове в цялата страна. Пекин следва по този начин наречената политика на нулева болест, което значи, че се стреми напълно да няма нито един болен от COVID-19. По-голямата част от света се пробва да съжителства с ковид и по тази причина не ползва тежки ограничавания като тези в Китай.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР