Хиляди преминаха под масата в храмовете за Разпети петък. Днес

...
Хиляди преминаха под масата в храмовете за Разпети петък. Днес
Коментари Харесай

Хиляди преминаха под масата в храмовете за Разпети петък

Хиляди минаха под масата в храмовете за Разпети петък.

Днес по традиция на Разпети петък се минава под масата в храма, която символизира гроба Христов.

Плащаницата се изнася след отслужването на така наречен Царски часове.

На 22 април – Велики петък, в столичния катедрален храм „ Св. Неделя “ бяха отслужени избраните за деня молитвени последования: Царски часове и вечерня, на която беше изнесена светата Христова Плащаница и сложена в средата на храма.

Това оповестиха от Българската патриаршия.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, богослужебните последования за Велики петък бяха управлявани от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В богослужението взеха присъединяване: архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Евтимий, нравствен надзирател на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, ръководител на църковното настоятелство на храма, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Николай Цурев, протойерей Димитър Шумов, протойерей Петър Славов, протойерей Георги Яковидис, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей, йеродякон Поликарп и дякон Никола Чочев.

След Царските часове, по време на вечернята, с страхопочитание и обич беше изнесена Христовата Плащаница и сложена в средата на храма.

След полагане на плащаницата свещеник Поликарп произнесе къса поучителна проповед, с която прикани вярващите да се изпълнят с обич по Бога и да отворят сърцата си, които да станат гробна пещера, приемаща Спасителя. И по този начин Той да възкръсне в тях, като направи вярващите почтени и същински православни християни и наследници на Царството небесно.

Храмът беше претъпкан с набожен народ, който пристъпи да се поклони пред светата Плащаница Христова, както и да прегърне Христовия Кръст.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР