Хиляди поляци се включиха в столицата Варшава в организираното от

...
Хиляди поляци се включиха в столицата Варшава в организираното от
Коментари Харесай

Хиляди се включиха в Полша в "Шествие на свободата"

Хиляди поляци се включиха в столицата Варшава в проведеното от опозицията " Шествие на свободата ", настоявайки за независимост на правосъдната система и съблюдаване на конституцията. Демонстрантите жигосаха популисткото държавно управление, което упрекнаха в подкопаване на демокрацията, съобщи Асошиейтед прес.

Много хора носеха полския байрак и знамето на Европейския съюз. Демонстрантите скандираха: " Конституция! " и " Свободни съдилища! ".

Главни уредници на митинга бяха две проевропейски и центристки партии - Гражданска платформа и Новочесна (Модерна). В речите си техните водачи упрекнаха ръководещата консервативна партия Право и правдивост, че подкопава демократичните свободи с промяната си на правосъдната система, която й дава огромна власт върху съдилищата.

Лидерът на Гражданска платформа Гжегож Схетина съобщи, че днешното шествие е отдадено на битката за независимост на изборния развой. Полската съпротива се притеснява, че по време на идните през есента локални избори може да се стигне до нарушавания, отбелязва ТАСС.

Това е третото " Шествие на свободата " във Варшава. Предишните аналогични антиправителствени акции бяха през 2016 и 2017 година

Според неотдавнашно изследване на публичното мнение, представено от " Франс прес ", Гражданска платформа и съдружниците им от Новочесна имат дружно поддръжката на 33,4 на 100 от гласоподавателите, а Право и правдивост - на 36,9 на 100. Левицата, която не е показана в Народното събрание, е поддържана от 10 на 100 от поляците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР