Хиляди поляци протестираха снощи срещу съдебно решение, което ефективно забранява

...
Хиляди поляци протестираха снощи срещу съдебно решение, което ефективно забранява
Коментари Харесай

Хиляди недоволни в Полша протестираха срещу забраната на абортите

Хиляди поляци стачкуваха нощес против правосъдно решение, което дейно не разрешава абортите в страната, оповестява ДПА.

Спорното решение на конституционния съд на Полша, което провокира всеобщи улични митинги, откакто в началото беше оповестено на 22 октомври, влезе напълно в действие в сряда вечерта, дружно с публикуването му в полския формален вестник.

В решението съдът постанови, че абортите, осъществени поради необратими вродени недостатъци - обхващащи необятен набор от положения от синдрома на Даун до съдбовни болести - са противозаконни според конституцията.

Такива вродени недостатъци съставляват съвсем всички от 1 110 законни аборта, осъществени през 2019 година в Полша, страна с 38 млн. души население.

Съобщението за публикуването на решението накара хиляди да излязат по улиците на полските градове.

Във Варшава протестиращи се събраха пред Конституционния съд, преди да се насочат към седалището на ръководещата консервативна партия " Право и правдивост ".

Шестващите стачкуващи скандираха лозунги в интерес на аборта при поискване и против ръководещата партия.

Лозунги, в това число " Мисля, усещам, вземам решение " и " Свобода на избор без гнет " бяха написани на плакати, носени от тълпата.

Демонстрации се организираха в градове в цяла Полша, в това число в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин. Демонстрациите бяха мирни.

През идващите дни се чакат още митинги.

Публикуването на решението беше посрещнато с яростна рецензия от опозиционните политици.

Борис Будка, водачът на най-голямата опозиционна партия в Полша, центристката Гражданска платформа, назова този ход " провокация ", целяща да отклони вниманието от неспособността на държавното управление да се оправи с пандемията Covid-19 и програмата за имунизация.

Марселина Завиша, народен представител от партията Левица, съобщи, че принуждаването на дамите да раждат дете със летални недостатъци е еднакво на узаконяване на изтезания против дами.

Тези мнения бяха повторени от комисаря по правата на индивида в страната Адам Боднар.

" Държавата желае в допълнение да ограничи правата на [жените], да рискува живота им, да осъди изтезанията ", написа Боднар в Twitter.

Понастоящем абортът е легален в Полша единствено в случай че бременността заплашва живота и здравето на майката, в случай че е резултат от неразрешен акт, като обезчестяване или блудничество. През 2019 година в страната са осъществени единствено няколко десетки такива процедури.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР