Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което

...
Хиляди поляци излязоха снощи на протест срещу съдебното решение, което
Коментари Харесай

Хиляди протестират в Полша срещу забраната на абортите

Хиляди поляци излязоха нощес на митинг против правосъдното решение, което на процедура не разрешава абортите в Полша, съобщи ДПА.

Спорното решение на полския Конституционен съд, което провокира всеобщи митинги, откакто бе в началото оповестено на 22 октомври, влезе в действие нощес с публикуването му в държавен вестник.

Съдът взе решение, че абортите, осъществени поради непоправими недостатъци на плода - включващи редица положения от синдром на Даун до съдбовни болести - са противозаконни, според конституцията.

Заради такива недостатъци са осъществени съвсем всички 1100 аборта в Полша през 2019 година

Демонстрантите се събраха пред постройката на съда, след което поеха на шествие до централата на ръководещата консервативна партия "Право и правдивост " (ПиС).

Лозунги като "Аз мисля, аз усещам, аз вземам решение " и "Свобода на избора без гнет " бяха написани на плакати, носени от стачкуващите.
Протести имаше още в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин.

"Това идиотско решение няма да предотврати абортите ", съобщи 23-годишен студент, застанал пред постройката на съда във Варшава. "Но за всяка жена, която ще би трябвало да изпита болежка поради това решение или ще бъде принудена да роди дете със синдрома на Даун, те (съдиите) ще бъдат отговорни ", добави той.

Вчера длъжностни лица споделиха, че държавното управление ще се концентрира върху подпомагането на родителите с деца в неравностойно състояние. Но както ПиС, по този начин и центристките й прародители са упреквани от критици, че не вършат задоволително в тази тенденция, означи Ройтерс.

"Държавата не може повече да лишава живот единствено тъй като някой е болен, неработоспособен или с неприятно здраве ", сподели депутатът от ПиС Бартломей Вроблевски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР