Хиляди полицаи и пожарникари, както и надзиратели в затворите протестират

...
Хиляди полицаи и пожарникари, както и надзиратели в затворите протестират
Коментари Харесай

Хиляди полицаи и пожарникари обсадиха парламента, искат скок на заплатите

Хиляди служители на реда и пожарникари, както и надзиратели в пандизите стачкуват пред постройката на Народното събрание.



Служителите на Министерство на вътрешните работи са недоволни от неналичието на нарастване на заплатите в министерството, обясниха, че инфлацията у нас в последните месеци, на процедура е " изяла " предходното им нарастване.

" Протестът не е политически. От 13 години ние имаме единствено обществени, стопански, трудови и професионални права и ги пазиме ", съобщи Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

Служителите в бранш " Сигурност " упорстват за растеж на възнагражденията с 20%. Според тях последното нарастване на заплатите е било преди 2 години. С 30%, са увеличени заплатите някои държавни структури. Тогава служителите на реда получават 15 на 100 нарастване, вместо с 30%.

" Реформата в системата на Министерство на вътрешните работи не се случва от години макар обещанията на всички ръководещи, ние сме тези, които излизаме първи и разгласяваме настояванията си, тъй като нашият труд не се цени, изключително сега " - декларира Генади Тенев от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

 Снимка: Bulphoto

" Против сме и за концепцията, която бе подхвърлена за изваждането на службата по пожарна сигурност от структурата на Министерство на вътрешните работи. Първо, не е поискано нашето мнение за тази смяна. Това не се прави по този метод ", показва още Тенев.

Освен това от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи допълниха, че все още няма никаква изясненост дали заплатите в министерството могат да бъдат вдигнати въобще.

 Снимка: Bulphoto

Илия Кузманов, който е заместник-председател на Синдикалната федерация заяви, че в договарянията, които представителите на синдикатите водят с държавното управление, все още няма никакви индикации за вероятно бъдещо нарастване на парите във вътрешното министерство.

Освен служители на реда от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи, на митинга има и пожарникари, както и представители на синдиката на надзирателите, показаха уредниците на митинга. Те допълниха, че през идната седмица ще продължат договарянията с премиера Кирил Петков и с вътрешния министър Бойко Рашков.

По-рано през днешния ден по отношение на митингите на служителите на реда, които упорстват за повече средства от държавния бюджет, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев сподели: " Увеличаване на заплатите, в която и да е държавна институция, може да има единствено след промяна ". Той обърна внимание, че в съдружното съглашение са дадени насоки за промяна в Министерство на вътрешните работи, като за задачата би трябвало да бъде основана работна група със заинтригуваните страни. Василев счита, че са нужни повече успеваемост и по-модерни способи на работа в системата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР