Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили

...
Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили
Коментари Харесай

7 убити и 350 ранени палестинци при сблъсъци на ивицата Газа

Хиляди палестинци от линията Газа се сблъскаха с израелските сили през днешния ден по време на проведен от придвижването Хамас митинг край границата с Израел.

Най-малко 7 палестинци починаха, а 350 бяха ранени. 

Говорител на израелската войска удостовери, че хиляди протестиращи са се събрали на шест сборни пункта край бариерата, която разделя Газа от Израел, с цел да вземат участие в " Големия марш на завръщането ". " Те търкалят запалени гуми и хвърлят камъни към бариерата и по израелските войски, които употребяват средства за битка с безредиците и стрелят по ръководителите ", добави той, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Целта на протестиращите е да изискат палестинските бежанци да получат право да се завърнат и да порицаят строгата обсада на Газа, наложена от Израел. Протестното придвижване стартира през днешния ден и се чака да продължи шест седмици.

Първият ден на митингите съответствува с " Деня на земята ", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при конфликт с израелските сили по време на проява против конфискацията на земи на 30 март 1976 година.

Преди митингите Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа. Организаторите от Хамас обявиха, че днешните прояви ще бъдат мирни, само че основният израелски боен представител бригаден военачалник Ронен Манелис разгласи, че армията е подготвена за безредици.

Късно нощес броят на бойците по границата е бил подсилен, в това число броя на снайперистите, бойците от специфичните елементи и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в надзор на размириците.
Израел желае да избегне принуждение, само че няма да разреши на тълпите да преминат оградата, акцентира Манелис.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР