Хиляди оцелели от земетресението се събраха за първата годишнина от

...
Хиляди оцелели от земетресението се събраха за първата годишнина от
Коментари Харесай

Година от катастрофалните земетресения в Турция

Хиляди оживели от земетресението се събраха за първата годишнина от най-тежкото модерно злополучие в Турция, съобщи Агенция Франс Прес.


В 4:17 ч. сутринта, сега, в който първият трус с магнитуд 7,8 по Рихтер даде началото на бедствието, лишило живота на над 53 000 души в Турция и близо 6 000 души в Сирия, опечалените се събраха в руините на Антакия - античен град, трансфорат в безлюдна пустота, с цел да почетат починалите.


Предишната вечер доста от тях слушаха със насълзени очи по какъв начин локалният симфоничен оркестър свири възпоменателен концерт на централния площад, заобиколен от големи празни пространства на мястото, където в миналото имаше оживени квартали.

Миналогодишното злополучие от 6 февруари изравни със земята обширни елементи от градовете в 11 югоизточни турски провинции и елементи от Сирия, трансформирайки се в най-тежката злополука в този земетръсен район от епохи насам.

То разсели милиони хора и принуди стотици хиляди да се реалокират в контейнерни лагери, където прекараха последната година, преследвани от предишното.

Травмата и пристъпите на яд са се пренесли в къси конфликти с полицията, която се е пробвала да спре едно от шествията в Антакия с бариери.

Общото въодушевление обаче беше същото като при първото злополучие - голяма тъга и дълготрайно съмнение.

Оцелелите се прегръщаха, поставяйки свещи на местата, където техните близки са били смазани в съня си.

" Не се усещам по този начин, както преди една година. За мен е все едно беше през вчерашния ден ", споделя Еда Боз, 44 година, която е била принудена да се реалокира в столицата Анкара и се е върнала в Антакия за възпоменателните церемонии.


" В тази постройка живееха моите другари и съученици от детството. Всички се познавахме ", сподели Боз.

Гюлхан Баклавачи, 58-годишна жена, описа, че е мъчно да се дефинира мащабът на бедствието и скръбта на хората.

" В предишното някой умираше и ние го оплаквахме с години ", сподели Баклавачи.

" Сега милиони наши съседи ги няма ", сподели тя, като имаше поради и хората, които са били разселени.

Приблизително по същото време сходно заседание се организираше и на североизток, в град Кахраманмарас, столица на провинция, ситуирана единствено на 50 км от епицентъра на първото огромно земетресение.

Първоначалният трус е траял 65 секунди, последван от хиляди вторични земетресения, измежду които и изключително заплашителен трус с магнитуд 7,5 по-късно през първия съдбоносен ден.

Съобщение в обществените мрежи, призоваващо хората да участват на събитието в Кахраманмарас, ги назовава " 65 секунди, които костваха цяла безкрайност ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се очакваше в Кахраманмарас по-късно на същия ден, разгласява известие в обществените мрежи към 4:17 ч., в което се сподели, че нещастието " продължава да гори сърцата ни толкоз, колкото и първия ден ".

Ердоган съумя да преодолее първичните рецензии, че спасителите реагират постепенно на най-тежката изключителна обстановка по време на двугодишното му ръководство, и завоюва преизбирането си по-малко от четири месеца след злополуката.

Ердоган даде обещание да възвърне района и прикани за национално единение - обръщение, което той повтори и на датата от годишнината на нещастието.

" Ще запомним 6 февруари като дата, на която освен отбелязахме загубите си от земетресението, само че и доказахме националната си взаимност пред лицето на бедствията ", съобщи Ердоган пред поддръжници, събрали се в концертна зала в Кахраманмарас.

Ердоган връчи на спечелилите в лотарията ключовете на първите домове, издигнати в района за оживелите, като даде обещание до края на годината да даде 200 000 жилището и жилища в цялата зона на бедствието.

Дълбоко обаче се таи неодобрение както от консервативното държавно управление на Ердоган, по този начин и от опозиционните политици, които управляват по-либерални градове като Антакия.

Министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа беше шумно освиркан от тълпата в Антакия, до момента в който се готвеше да приказва на едно от събитията преди зазоряване.

Голяма и гневна навалица се събра към кмета на Антакия от опозицията Лютфу Савас, когато той се появи за малко.

" Измина една година, а градът към момента е в руини ", сподели 19-годишната Есат Гюл, която също като други е ядосана на длъжностните лица за издаването на разрешителни за градеж на здания, които се сринаха като къщички от карти по време на земетресението.

" Вече нямам огромна вяра за бъдещето ", съобщи студентката. /БГНЕС


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР