Хиляди отново се събират в центъра на София за концерт

...
Хиляди отново се събират в центъра на София за концерт
Коментари Харесай

София Прайд за 16-и път оцветява улиците

Хиляди още веднъж се събират в центъра на София за концерт и шествие в поддръжка на човешките и ЛГБТ+ права след това - обичайно за годишния " София Прайд " в столицата.


Събитието публично стартира от 14 ч, очакваше се концертът да стартира скоро по-късно, а към 17-18 ч събралите се в Княжевската градина потеглят на шествие с незнаен маршрут в центъра на столицата.


И тази година Министерство на вътрешните работи се погрижи за сигурността, като новият министър се срещна с уредниците на Прайда по-рано през седмицата.

Шестнайстият подред Прайд у нас в действителност тече от седмици, с културната си стратегия - Прайд Артс, София Прайд Филм Фест и София Прайд Спорт. Това, несъмнено, провокира остри реакции от националисти.


Тази година главният фокус на Прайд е фамилията, което бе илюстрирано от акцията " Нашето семейство ви кани на София Прайд ". Шествието е и митинг против експанзията, насилието и законовите ограничавания върху ЛГБТ хората.

ЛГБТ хората са лишени от близо 300 права поради това, че нямат достъп до брак или някаква форма на самопризнание за тяхното общо битие. 

За трета поредна година в столицата се организира по същото време и контрапротест - така наречен " Шествие на фамилията ", което събира консервативни хора, които са срещу София Прайд и " ЛГБТ идеологията ".

Целта е политиците да се борят с демографската рецесия, да се върне вероучението в учебно заведение и са срещу плана за основаване на общоевропейски медиен регулатор. Традиционно шествието е подкрепяно от християнски фундаменталисти и свързани с Русия НПО-та.

Не се чака през днешния ден да има принуждение на " София Прайд ", макар офанзивите против ЛГБТ хора в последните дни, когато и в София, и в Пловдив симпатизанти на офанзива се пробваха да спрат прожекция на филм - вторият път предаван и без връзка с Прайда.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР