Хиляди настояват за премиерската оставка“Затвор сега - скандираше тълпатаИзраелски министър

...
Хиляди настояват за премиерската оставка“Затвор сега - скандираше тълпатаИзраелски министър
Коментари Харесай

Масов протест пред дома на Бенямин Нетаняху

Хиляди упорстват за премиерската оставка
“Затвор в този момент ” - скандираше тълпата

Израелски министър позволи нуклеарен удар в Газа

Хиляди души се включиха този уикенд в антиправителствен митинг в Тел Авив и Йерусалим - а стотици от тях проникнаха зад полицейските заграждения към резиденцията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, съобщи “Ройтерс ”.

Събралото се пред дома на Нетаняху голям брой развяваше израелски флагове и скандираше “Затвор в този момент! ”, на фона на засилващия се яд от неуспехите, довели до смъртоносната офанзива на Хамас предишния месец. В Тел Авив протестиращите вееха флагове, държаха фотоси на похитените, както и плакати с лозунги като “Освободете заложниците незабавно ”.

Протестът съответства с изследване на публичното мнение, съгласно което над три четвърти от израелците считат, че Нетаняху би трябвало да подаде оставка - удостоверение за засилващата се гняв измежду обществеността против политическите и военните водачи, показва организацията.

Допитването за израелската телевизия “Канал 13 ” сподели, че 76% от израелците считат, че Нетаняху - министър председател с рекорден шести мандат - би трябвало да подаде оставка, а 64% - че в страната би трябвало да се свикат избори незабавно след войната. На въпроса чия е главната виновност за нападението на Хамас 44% от израелците сочат Нетаняху, 33% - началник-щаба на армията и висши чиновници на Израелските сили за защита, а 5% - министъра на защитата.

Нетаняху към момента не е поел персонална отговорност за нападението на Хамас. Първоначалният потрес отстъпи място на възходящ публичен яд. Много от околните на заложниците остро подлагат на критика реакцията на държавното управление и приканват роднините им да бъдат върнати вкъщи.

Още преди войната Нетаняху беше изправен пред обвинявания в корупция, които отхвърля, и прокара проект за ограничение на пълномощията на правосъдната власт, който провокира многохилядни митинги, напомня “Ройтерс ”.

Междувременно израелският министър по въпросите на наследството Амихай Елияху позволи, че може да се пусне атомна бомба върху линията Газа, тъй като съгласно него там нямало цивилни. Той също по този начин изиска арабите да бъдат прогонени от Газа, а анклавът да бъде анексиран от Израел. “Не бихме дали на нацистите филантропична помощ. Няма такова нещо като почтени в Газа ”, съобщи в неделя по радиото представителят на крайнодясната “Отцма Йехудит ”. Премиерът Нетаняху разяснява, че ще в профил Елияху от държавни съвещания, само че не отговори на въпрос дали ще обмисли уволнението му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР