Какво стои зад скока на пристигащите мигранти в Италия?

...
Хиляди мигранти достигнаха италианския остров Лампедуза на повече от 100
Коментари Харесай

Хиляди мигранти достигнаха италианския остров Лампедуза на повече от 100 лодки тази седмица

От RENATA BRITO Associated Press септември 15, 2023, 12:39 ч. Бежанци кацнаха на италианския остров Лампедуза тази седмица, след като прекосиха Средиземно море на малки непригодни за плаване лодки от Тунис, претоварвайки местните власти и хуманитарни организации.

Сцените на хаос в пренаселения приемен център в Лампедуза провокираха както солидарност, така и гняв с пръсти, сочещи вината не само към контрабандистите на хора, но и към италианския премиер Джорджия Мелони, служители на Европейския съюз и техния тунизийски партньор, президента Каис Сайед.

Ето какво се случи:

Повече от 120 малки лодки пристигнаха в Лампедуза в рамките на приблизително 24 часа, с което броят на хората в местния приемен център достигна 7000 души в един момент. Това е 15 пъти повече от неговия капацитет и повече от постоянното население на острова.

Според Министерството на вътрешните работи на Италия повече от 127 000 мигранти са достигнали Италия по море досега тази година, почти двойно повече от броя за същия период на миналата година.

Лампедуза, която е по-близо до Северна Африка, отколкото до континенталната част на Италия, отдавна е мишена на контрабандисти на хора. Тъй като Тунис сега е основната стартова площадка за Европа, днес островът приема около 70% от всички мигранти, пристигащи в Италия, каза Флавио Ди Джакомо, говорител в средиземноморския офис на Международната организация по миграция.

Европа и преди се е сблъсквала с много по-висок брой ежедневни пристигащи, включително по време на миграционната криза от 2015-2016 г. и последно след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Но последователните пристигания на малкия остров за кратък период от време направиха нещата трудни за управление, каза Ди Джакомо.

Новопристигналите мигранти постепенно се прехвърлят на континента, където ще бъдат обработени молбите им за убежище. Мнозина се надяват да продължат в други части на Европа, за да намерят работа или да се съберат с роднини.

На борда на лодките, пристигащи в Лампедуза от Тунис, има граждани на различни африкански нации, включително Кот д'Ивоар, Гвинея, Камерун, Буркина Фасо, Мали и самите тунизийци. Много са живели и работили в Тунис в продължение на години, преди да решат да тръгнат към Европа.

Също така нараства броят на хората, които пристигат от Тунис, след като са преминали от съседна Либия, според МОМ. Те включват граждани на Египет, Еритрея и Судан, където продължаващият конфликт между съперничещи военни лидери вече е разселил повече от 4 милиона души от април.

Повечето от тези контрабандисти на борда ' лодки за Европа са млади мъже и непридружени непълнолетни, въпреки че се виждат жени и деца, но в по-малък брой.

Експертите по миграцията казват, че средиземноморската буря Даниел е принудила контрабандистите да влизат и около Тунизийският крайбрежен град Сфакс да спре дейността си за няколко дни, създавайки пречка. Веднага след като времето се подобри, те пуснаха повече от 100 малки железни лодки от тунизийските плажове, превозващи между 30 и 40 души.

„Това също е начин да се уверим, че повече хора преминават през мрежата и претоварват системата“, каза Крис Боровски, старши служител по пресата в Европейската граница и крайбрежие Агенция за охрана, известна още като Frontex.

Краят на лятото също носи наплив в преминаването на лодки, докато мигрантите опитват късмета си преди по-суровото есенно и зимно време.

Но има и други основни фактори. Социално-икономическата ситуация в Тунис се развива спираловидно с висока инфлация и липса на работни места, което осакатява както тунизийците, така и чужденците, живеещи там.

Нарастващите антимигрантски настроения в страната, подхранвани от забележките на президента Сайед по-рано тази година, особено срещу африканците от Субсахарска Африка, също подтикнаха мигрантите да преминат.

„Много живееха в Тунис и станаха жертви на расова дискриминация, което ги накара да избягат“, каза ди Джакомо.

През юли тунизийските власти събраха стотици чернокожи мигранти и бежанци, хвърляйки ги в границата с пустинята, където десетки хора, включително деца, загинаха, според доклади на правозащитни групи, либийските власти и самите мигранти.

Все пак големият брой пристигащи не би трябвало да е изненада за италианските официални лица.

„Всички индикатори в Тунис и в по-широкия регион показват, че увеличените пристигащи ще продължат,“ Тасним Абдеррахим, тунизийски изследовател в Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност, също известна с акронима си GI-TOC.

Тъй като преминаването на мигранти от Тунис се увеличи, Мелони и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направиха многократни посещения в северноафриканската нация тази година в опит да сключи нова сделка с все по-автократичния лидер на страната, като акцентът е върху спирането на преминаването на мигранти.

В меморандум за разбирателство, подписан на 16 юли , ЕС обяви широкообхватно партньорство, което включва 105 милиона евро (112 милиона долара), предназначени за граничен контрол.

Твърде рано е да се види дали новият финансиран от ЕС проекти в Тунис — които все още предстои да бъдат изпълнени — ще бъдат ефективни за намаляване на миграцията и стабилизиране на икономиката.

Досега "ситуацията само се е влошила", каза Абдерахим.

Тунис също има противоречиви приоритети. От една страна, разпадащата се икономика се нуждае от инвестиции. От друга, Сайед каза, че не иска Тунис да стане гранична стража на Европа.

Някои политици обвиниха Тунис, че умишлено е позволил на контрабандистите да пускат все повече и повече лодки, за да получат влияние в преговорите с Европа. Но няма доказателства за това предоставени досега.

Във всеки случай експертите са съгласни, че е малко вероятно контрабандистите да останат незабелязани, докато заваряват десетки железни лодки в нелегални корабостроителници, преди да ги пуснат на вода от плажовете около Сфакс .

Мигрантите плащат на контрабандистите между 1500 и 5000 тунизийски динара (приблизително $500-$1600) за място в опасните лодки. Но търсенето нараства въпреки риска и не само за Италия. Испания и Гърция също отбелязват увеличение на преминаващите мигранти тази година.

Въпреки втвърдяването на миграционните политики на Европа и подобряването на технологията за наблюдение, мрежите за контрабанда в Средиземно море показаха колко бързо могат да се адаптират.

___

Франсис Д'Емилио допринесе за този доклад от Рим.

___

Следете отразяването на AP за глобалната миграция на https://apnews.com/hub/ миграция

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР