Хиляди мъртви риби покриха бреговете на езерото Коронея в Северна

...
Хиляди мъртви риби покриха бреговете на езерото Коронея в Северна
Коментари Харесай

Хиляди умрели риби покриха бреговете на езеро в Гърция

Хиляди мъртви риби покриха крайбрежията на езерото Коронея в Северна Гърция. Вероятна причина за всеобщи мор са високите температури и спадащото водно равнище, оповестиха управляващите, представени от Българска телеграфна агенция.

Езерото се намира на 30 километра от град Солун. То е дом на сходни феномени неведнъж през последните няколко десетилетия. Дълбочината на Коронея е спаднала от 2,8 метра през 2014 година до сред 60 и 80 сантиметра тези дни.

От 1995 година насам хиляди мъртви риби са изплували на брега на езерото Коронея най-малко четири пъти. Животът на птиците също е съществено обиден. През 2007 година 200 птици бяха открити мъртви на брега на езерото след зараза от бактерии. Но най-голямото злополучие се случи през 2004 година, когато 4 500 птици починаха след появяването на токсина Clostridium botulinum, разрастващ се в застояла или нечиста вода, който предизвиква заболяването ботулизъм.

Езерото, известно като богато местообитание и основна точка за мигриращите птици, е част от Европейската мрежа за запазване на околната среда „ Натура “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР