Хиляди мъртви. Десетки хиляди заразени. Инфекции в 28 държави. Доклади

...
Хиляди мъртви. Десетки хиляди заразени. Инфекции в 28 държави. Доклади
Коментари Харесай

Коронавирусът COVID-19: От най-добрия до най-лошия сценарий

Хиляди мъртви. Десетки хиляди инфектирани. Инфекции в 28 страни. Доклади за прикрити случаи и изчезнали публицисти. Паниката наподобява като рационален отговор на смъртоносния нов ковид COVID-19, който се появи в Ухан, само че има възможност той да приключи с волност, а не стремително, и да избледнее в неопределеност като SARS вируса, написа The Wired.

Няма подозрение, че новият ковид, който предизвиква заболяване, публично наричано към този момент Covid-19, съставлява сериозна опасност. През януари Световната здравна организация разгласи изключителна обстановка в региона на публичното здраве, което се е случвало единствено пет пъти през последното десетилетие. 

Според китайските представители инфекцията беше забавила своите темпове... най-малко допреди 2 дни, когато внезапно случаите още веднъж набъбнаха. Много учени нееднократно са предупреждавали, че сходни епидемии могат да утихнат за малко, с цел да се завърнат още по-силни, когато сме към този момент спокойни.

Предишни огнища на сходен вид вируси, в това число и SARS, подсказват какво може да бъде следващо за Covid-19. Има три съществени сюжета: заболяването може да се популяризира в световна пандемия, може да остане значително в Китай и да се ограничи в рамките на страната, или може да се трансформира в друго заболяване, което в никакъв случай не ни напуща, избухвайки сезонно, както е грипът в този момент.

В момента няма подозрения, че Covid-19 е зараза. " В момента сме във фаза на ограничение ", споделя Бхарат Панкхания, учител по публично здраве в Университета в Ексетер. " Все едно се опитваме да задържаме язовир, който изтича и се опитваме да предотвратим пръсване на някоя от неговите стени ". Има болести отвън Китай - идната най-тежко наранена страна е Япония с 203 случая (включително тези на борда на Диамантената принцеса) - само че Иън Джоунс, професор по вирусология в Университета за четене споделя, че това са " сателитни огнища " и че към този момент " същинската международна пандемия наподобява е в развой на задържане ".

" За международна пандемия би трябвало да следим трайно предаване от човек на човек в няколко окръга допълнително от един район ", споделя Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия. " Изглежда има последователно увеличение на случаите отвън Китай, само че към момента няма доказателства за трайно разпространяване сред хора. Въпреки това е рано да се вършат заключения. Пандемията е към момента допустима, само че не неизбежна. Много зависи от това какъв брой дейно случаите се ръководят в страните отвън Китай ", добавя той.

Глобалната пандемия е най-лошият сюжет, само че даже и разпространяването на Covid-19 да се управлява в някои страни, други могат да бъдат по-тежко наранени. Вече има догатки, че Северна Корея е изправена пред лична зараза, защото слабото й опазване на здравето не може да се оправи. Ако Covid-19 се популяризира в страна с не толкоз развита здравна система или неорганизирано държавно управление - а и от двете по света има доста - има капацитет за злополучие. " Чакаме да забележим какво ще се случи, когато заболяването се задържи в гъсто обитаем регион с лимитирани запаси ", споделя Джоунс. Според него обаче, по-горещият и по-сухият климат може да помогне за понижаване на предаването.

Има и други способи, които природата би могла да помогне, което отваря капацитет за не толкоз ужасяващ сюжет. Ключовият миг тук е, че разновидностите нямат наклонност да утежняват вирусите, като изследване на Sars допуска, че в действителност понижава способността му да се популяризира. „ Естествената история демонстрира, че те губят потентността си “, споделя Панкхания, казвайки, че по тази причина свинският грип пристигна и си отиде; Sars не е видян от 2005 година " Надявам се този ковид да се държи по същия метод - множеството от тях работят по този метод. "

Хънтър отбелязва, че предходният опит със SARS и други заболявания, публикувани по въздушно-капков път, демонстрира, че е допустимо разпространяването на заболяването просто да намалее и даже да изчезне през лятото - още веднъж заради по-топло, по-сухо време, което понижава разпространяването. " В най-хубавия случай, допускам, че епидемията ще продължи още няколко месеца, преди да изчезне през лятото ", споделя Хънтър. " Дали ще се появи още веднъж идната зима не е несъмнено ".

Това не значи, че не би трябвало да слагаме работата в херметизацията и да се разхищаваме - тъкмо противоположното. " Трябва да го държим под карантина допустимо най-дълго ", споделя Панкхания. " Това е огромната ми вяра. Ако не стане, имаме сериозен проблем ".

Ако Covid-19 не изчезне, той може да стане ендемичен. Ендемичен вирус е този, който в никакъв случай не изчезва, разраства се понякога, като грипа. Джоунс има вяра, че това е нещо, което би трябвало да чакаме с Covid-19. " Най-вероятната последна точка съгласно мен е, че вирусът ще се трансформира в петия ковид при хора и ще провокира постоянни, евентуално сезонни огнища ", споделя Джоунс. " Нивото им ще зависи от равнището на имунитет в популацията, което от своя страна ще зависи от имунизацията, появила се в рационални периоди ".

Няма метод да знаем кой път ще следва Covid-19 - било то световна пандемия, разрастваща се отвън съществуването си или превръщаща се в ендемична опасност - и има още доста неща, които не знаем за заболяването. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР