Хиляди малки (сини) пингвини бяха намерени мъртви по новозеландското крайбрежие

...
Хиляди малки (сини) пингвини бяха намерени мъртви по новозеландското крайбрежие
Коментари Харесай

Хиляди пингвини бяха намерени мъртви по новозеландското крайбрежие

Хиляди дребни (сини) пингвини бяха открити мъртви по новозеландското крайбрежие през последните няколко месеца, съобщи ДПА.

Експертът Греъм Тейлър съобщи, че въпреки броят на мъртвите птици да е необикновен, не става въпрос за невиждано събитие. Масова гибел на пингвини се следи един път на към 20 години – била е записана също през 1998 година

Тейлър разясни, че гибелта на пингвините е обвързвана с климатични явления – по време на размножителния им интервал се появили Ел Ниньо и неговите богати на хранителни субстанции студени води, които способстват за сполучливото размножаване. В края на пролетта обаче пристигнал ред на феномена Ла Ниня, който бързо затопля водите и тласка морските течения и съдържащите се в тях хранителни субстанции към дълбините. “Няма точни данни за броя на умрелите пингвини, само че се счита, че те са няколко хиляди”, означи специалистът.

Много пингвини умират също, пробвайки се да излязат на брега, с цел да сменят перата си през този сезон. Ако не разполагат са задоволително мастни ресурси, тези птици не могат да оцелеят през въпросните две-три седмици. “Те са изгладнели и за тях комбинацията от стихии и неприятни метеорологични условия значи, че нямат нужната сила, с цел да открият храна”, добави експертката Джулия Греъм.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР