Хиляди жители на едни от най-големите германски градове – Берлин,

...
Хиляди жители на едни от най-големите германски градове – Берлин,
Коментари Харесай

Германия: Протести срещу високи наеми на жилища

Хиляди поданици на едни от най-големите немски градове – Берлин, Мюнхен и Лайпциг и още 16 града, излязоха на митинг против високите наеми на жилищата. По данни на организацията „ Съюз против лудостта с високите наеми” броят на протестиращите е достигнал 55 000 души, като от тях 40 000 са били в Берлин, 2500 – в Лайпциг и 1500 – в Мюнхен.

Също по този начин германците желаят и провеждането на референдум за лишаване на парцелите на частните фондове с над 3000 жилища. В немската столица фондът „ Дойче Вонен” е притежател на над 160 000 жилищни единици, чиито наемни равнища порастват с бързи темпове. „ Те се регистрират пред акционерите, а не пред наемателите. На тези спекулации обаче би трябвало да се постави край”, безапелационни са протестиращите.

Част от властта е срещу национализацията. Това е развой, който ще отнеме доста време и в това време няма да сътвори нито едно ново жилище. „ Държавата ще би трябвало да заплати компенсации от милиони евро. По-добре е тези пари да бъдат вложени в строителството на повече общински жилища” е мнението на водача на социалдемократите Андреа Налес.

Идеята не е добра и заради обстоятелството, че сходна мярка ще отдръпне частните вложители, които могат да построят нови жилища и по този метод частично да бъде решен казусът с наемните равнища. Мнението е на водача на либералите Кристиан Линднер.

Идеята беше отхвърлена и от водача на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер. Това, което в близко бъдеще възнамерява страната е повишение на обществените помощи, с които пари да се доплаща наемът на обществено слабите. Сумата варира от 145 EUR до 190 EUR. За съпоставяне, наемът на квадратен метър жилищна повърхност в немската столица варира в необятния диапазон сред 7 и 30 EUR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР