Хиляди излязоха на протест в Берлин, след като съдът отмени

...
Хиляди излязоха на протест в Берлин, след като съдът отмени
Коментари Харесай

Хиляди на протест в Берлин след отмяната на тавана на наемите в столицата

Хиляди излязоха на митинг в Берлин, откакто съдът анулира оспорвания таван на наемите в немската столица, заяви ДПА. Съдебното решение беше приветствано от наемодателите, само че беше посрещнато остро от наемателите, мнозина от които излязоха по улиците на града, осведоми Българска телеграфна агенция “

Законодателната мярка, с която се поставяше таван на наемите, влезе в действие през февруари 2020 година и на доктрина замрази наемите на към 1,5 милиона жилището в Берлин за пет години на нивото от юни 2019 година

Собствениците, които желаеха по-високи наеми за парцелите си, бяха принудени от берлинското държавно управление да ги понижат, в някои случаи със стотици евро.

Тези ограничавания обаче паднаха в четвъртък, когато федералният парламентарен съд реши, че берлинското държавно управление е надвишило пълномощията си със закона. В решението се споделя, че по-ранни федерални закони са се пробвали да обезпечат обективен баланс сред ползите на наемателите и притежателите, само че немските провинции нямат право да вкарват свое законодателство, което да регламентира този въпрос.

Със правосъдното решение освен се анулират рестриктивните мерки върху наемите, само че и хиляди наематели са задължени да платят със задна дата разликата в наема за времето, когато са го плащали в понижен размер. Това обаче няма да засегне всички. Голямата компания за недвижими парцели Воновия (Vonovia) да вземем за пример заяви, че няма да търси от наемателите си към 10 милиона евро, дължими за времето на рестриктивните мерки. Компанията съобщи, че с това желае да даде сигнал на наемателите си, че не би трябвало да има по-нататъшна " ескалация по въпроса за наличното жилище ".

Няколко хиляди демостранти излязаха по улиците на Берлин в четвъртък вечер и настояха за национално заледяване на наемите. Те желаеха от политиците да сложат завършек на явлението, което те дефинираха като " наемна полуда ". Демонстрантите блъскаха с капаци от тенджери и викаха: " Ако вземете един похлупак от нас, ние ще се върнем с хиляди капаци ".

Наемите в някои работен квартали на Берлин като Нойкьолн и Кройцберг скочиха до небесата, откакто те станаха съвременни измежду скорошните пришълци и вложителите.

Министърът на стопанската система Петер Алтмайер и вътрешният министър Хорст Зеехофер приветстваха правосъдното решение. " Всички ние желаеме жилищата да бъдат налични. Но таванът на наемите не е методът ", сподели Алтмайер.

Съдебният проблем с Берлин беше деликатно наблюдаван в други елементи на Германия. В Бавария акцията за въвеждане на таван на наемите в провинцията беше прекъсната, а деятелите обявиха, че вместо това ще се съсредоточат върху претенции за промени на национално равнище.

Таванът на наемите беше въведен само в Берлин, където е на власт коалиция на левицата отпред с кмета Михаел Мюлер. След правосъдното решение Мюлер сподели, че щом провинциите не могат да се намесват в наемните връзки, тогава федералното държавно управление би трябвало бързо да поеме самодейността.

Ограниченията в Берлин бяха атакувани в съда от дясноцентристките Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), както и от демократичната Партия на свободните демократи. Според депутата от Свободните демократи и специалист по жилищните въпроси Даниел Фьост берлинският съвет е " употребявал наемателите в Берлин за идеологически цели и се е провалил ".

Критиците на тавана на наемите го упрекваха за понижаване на предлагането на жилища и в допълнение стягане на към този момент свития пазар на наемите, което прави намирането на жилище още по-трудно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР