Хиляди испанци, много от които с национални знамена, протестираха в

...
Хиляди испанци, много от които с национални знамена, протестираха в
Коментари Харесай

Хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу амнистия на каталунските сепаратисти

Хиляди испанци, доста от които с национални флагове, стачкуваха в Мадрид против плана за прошка на каталунските сепаратисти, предадоха Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Участниците се събраха по апела на крайнодясната партия " Вокс ". Спорният въпрос е обект на договаряния сред сепаратистките каталунски партии и левицата, която желае поддръжката им за встъпването в служба на социалиста Педро Санчес като министър председател. На парламентарните избори на 23 юли социалистите останаха втори след Народната партия (НП). Последната, без да има безусловно болшинство, не съумява да образува коалиция, което проправя пътя за сформиране на ново ляво държавно управление.

За да се върне на власт, Санчес се нуждае от поддръжката на " Републиканска левица на Каталуния " и " Заедно за Каталуния ". Последната стои зад несполучливия опит за обособяване на самостоятелна област Каталуния през 2017 година, а водачът й Карлес Пучдемон избяга в Белгия, с цел да се избави от испанския съд.

Искането за прошка на стотици хора, взели участие в опита за обособяване от 2017 година – най-тежката политическа рецесия в Испания от десетилетия насам – се осъжда от десницата и крайната десница и е обект на рецензии и в самата Испанска социалистическа работническа партия. През последните седмици настояването стана мотив за няколко митинга.

" Испания не е за обмен! ", " Никаква прошка " пишеше на плакатите на участниците в митинга. Те скандираха също " Изпратете Пучдемон в пандиза! "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР