Хиляди хора в Русия изпратиха на 1 март в последния

...
Хиляди хора в Русия изпратиха на 1 март в последния
Коментари Харесай

Христо Грозев: Скоро ще имаме отговор на въпроса как Навални е бил убит

Хиляди хора в Русия изпратиха на 1 март в последния му път съветския опозиционер Алексей Навални, рискувайки да бъдат задържани.

 

Опелото и погребението се състояха в Москва под викания „ НЕ на войната “ и „ Русия без Путин “. В този ден Христо Грозев се елементарни от отдалеченост със своя другар.

 

С проверяващия публицист, взел участие в основаването на отличения с „ Оскар “ документален филм „ Навални “, беседва Христиания Червенкова.

 

– Ще има ли събуждане у хората в Русия?

– Пробуждане към този момент има, въпросът е дали ще има кураж да излязат на улицата и да крещят. Има и доста хора, които са срещу войната, свободата е заразна. Когато ти си подготвен да кажеш една истина, ти си подготвен да кажеш и друга истина. Наистина има огромен късмет да се отприщи това свободно говорене.


Много комплицирано би било за Путин да оправдае репресии в черква, репресии на гробище, защото един от подправените му облици е на православен набожен деспот. Мисля, че на него му е доста мъчно да пусне целия си наказателен уред.

 

– Какво може да кажете за персоналните си диалози с Навални?

– Няколко дни, откакто той се беше съвзел физически след отравянето с новичок, ние разкрихме опита за ликвидиране. И аз на една вечеря  го попитах: „ в случай че ти имаше опция да се върнеш обратно във времето преди 20 години, и някъде на улицата да срещнем младия Путин, преди да е станал президент и имаше опция да го бутнеш в реката, условно да кажем,  да го елиминираш от бъдещето – би ли го направил? Той се замисли единствено за секунда и сподели: „ НЕ “, аз съм набожен човек и не съм аз, индивидът който може да постави края на живота на някого, в това число и на най-големия ми зложелател. И това казано няколко дни, откакто той е бил цел на ликвидиране. Това е най-голямата метафора какъв е – какъв брой е друг от Путин и за какво Путин се опасяваше от него.

 

– Защо той реши да се върне в Русия, да излежи присъдата, да взе участие в правосъден развой и да прекара тази присъда в затвор в Сибир?

–  Попитах го. Попитах освен него, тъй като знаех, че от него ще получа отговор, който звучи като девиз. Попитах брачната половинка му, попитах децата му. Получих един и същи отговор – в случай че не се върне, той става един заточеник, който просто ще приказва от телевизионния екран от Youtube на народа, само че той няма да бъде част от народа. Всички бяхме подготвени и чакахме, че има 50% риск той да бъде погубен и 50% да оцелее. Да, имаше риск той да бъде погубен, само че имаше и някаква вяра той да излезе като Нелсън Мандела, да излезе и да надживее режима. Именно тази вяра го водеше, само че остави и авариен план… В случай, че аз бъда погубен, както той споделя в края на кино лентата „ Налвани “, това значи, , че вие би трябвало да вземете щафетата. И жена му взима щафетата – това е което виждаме в този момент.

 

– Какво крепи децата и брачната половинка на Навални?

– Крепи ги мисленето за бъдещото, а не за предишното.  стана внезапно началник на екипа на Навални, без да желае това. Тя към този момент мислеше за бъдещето, за нови наказания, за срещи с политици, с цел да им изясни какво тъкмо да създадат, с цел да го боли режимът на Путин. Тя повтаряше цяла вечер: „ Аз не желая самият Путин да бъде осъден, тъй като той към този момент няма по какъв начин да изпита болежка от това, което се случва с него. Но тези към него към момента могат да бъдат осъдени.

 

– Ще разследвате ли неговата гибел, Вие знаете ли кой умъртви Алексей Навални?

– Седмиците преди гибелта той получаваше лекарства, за които никой само че му споделяше какво има в тях. Казваха му, че са антибиотици поради някакъв грип. Не е комплицирано да се инсценира гибел по този метод, в случай че това е целта… изключително един човек, който е доста измършавял, в тежко положение. Паралелно работим върху това следствие и съм сигурен, че в околните месеци ще имаме отговор на въпроса по какъв начин тъкмо е бил погубен.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР