Хиляди хора в Истанбул, Анкара, Бурса, Коня, Ескишехир, Маниса и

...
Хиляди хора в Истанбул, Анкара, Бурса, Коня, Ескишехир, Маниса и
Коментари Харесай

Йерусалим е наш и ще остане такъв, обявиха в Турция

Хиляди хора в Истанбул, Анкара, Бурса, Коня, Ескишехир, Маниса и други огромни градове в Турция вземат участие в протестни демонстрации против решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Изрел, оповестяват локалните медии.

Отбелязва се, че митингите, които са проведени от публични организации, са почнали след петъчните молебствия и са в поддръжка на идеята на Палестина.

Протестиращите носят плакати, на които написа " Йерусалим - мюсюлманска реликва ", " Израел -убиец, Съединени американски щати - негов настойник ", като скандират антиамерикански и антиизраелски лозунги, в това число " Йерусалим е наш и ще остане подобен! ", " долу Америка, долу Израел ".

Hundreds protest in #Istanbul, #Ankara over #Trump's al-Quds move https://t.co/6o8vV24Y63 #FreePalestine #HandsOffJerusalem pic.twitter.com/lVxSUM6ga3
— Press TV (@PressTV) December 7, 2017

Полицията не се намесва в провеждането на акцията, като не се оповестява за никакви вълнения.

" Ние преглеждаме Йерусалим като бастион на мюсюлманската общественост... Ние сме тук, с цел да покажем нашето единение и нашата мощ. Никой не може да ни възпре ", разяснява 17-годишният протестиращ Доган. Студентката Мерв уточни, че тя и нейните сътрудници са напуснали занятията си, с цел да участват на митинга, определяйки решението на Съединени американски щати като " невалидно и незначително ".

" Това, което споделя Тръмп, са празни думи и не значи нищо за нас. Винаги когато забележим името на Израел на картата, ние го зачертаваме и пишем Палестина ", добави тя.

Elhamdulillah#TürkiyeKudüsİçinAyakta pic.twitter.com/7J09SnqzZm
— Emir Bereket Milletin ve İslam Ümmetinin Yanında (@emirbereket) December 8, 2017

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предприе твърда линия против решението на Тръмп и прикани за незабавно привикване на среща на върха на Организацията за ислямско съдействие на 13 декември в Истанбул.

През предходната година Турция и Израел сложиха завършек на раздор, провокиран от щурма на Израел против турски транспортен съд, отправил се за Ивицата Газа, при което починаха 10 турски правозащитници и докара до утежняване на дипломатическите връзки.

В последната година двете страни ускориха съдействието си, изключително в региона на енергетиката, само че Ердоган, който преглежда себе си като първенец на палестинската идея, към момента постоянно тежко подлага на критика израелската политика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР