Хиляди хора в Белград и други сръбски градове блокираха днес

...
Хиляди хора в Белград и други сръбски градове блокираха днес
Коментари Харесай

Екологични протести блокираха пътища в Сърбия

Хиляди хора в Белград и други сръбски градове блокираха през днешния ден съществени пътища и мостове, с цел да стачкуват против проектите за създаване на мина за литий, макар полицейските предизвестия и акцията за заплашване, подхваната от управляващите против стачкуващите, съобщи Асошиейтед прес.

Скандирайки "Въстание! Въстание! ", протестиращите стопираха придвижването на основната автомагистрала, която минава през сръбската столица. Във втория по величина град на страната - Ниш, бе блокирана основната улица в центъра на града, а в Нови Сад - мостът на река Дунав.

В Нови Сад футболни хулигани замеряха с камъни и бутилки протестиращите, които ги подгониха. Един гамен бе тежко пребит.
По време на двучасовите митинги не се забелязваше полиция в униформи, отбелязва АП.

Екологичните сдружения подлагат на критика популисткото държавно управление на президента Александър Вучич, че не се бори задоволително със замърсяването на въздуха в балканската страна. Те са срещу два закона, признати в Народното събрание, които съгласно тях прокарват пътя за рандеман на литий от компанията "Рио Тинто " в Западна Сърбия.

Вучич пренебрегва през днешния ден митингите и отпътува за мястото, където интернационалната компания възнамерява да стартира работа. Неговият кабинет съобщи, че той желае да приказва с локалните поданици за плана.

Нашата цел е да имаме цивилизован диалог без напън от улиците, сподели Вучич пред проправителствената телевизия Пинк, добавяйки, че полицията няма да се намесва в събота против протестиращите.

Много протестиращи се оплакаха, че полицейски чиновници са идвали в домовете им и са им декларирали, че може да получат санкции и да има законови последствия, в случай че вземат участие в екологичните демонстрации. Активистката Даниела Вуйович от град Ниш съобщи, че полицията е идвала в дома й сутринта, с цел да я предизвести, че митингът е равностоен на "криминален акт ".

Не виждам по какъв начин това е престъпен акт, сподели Вуйович пред телевизия N1.

Полицията в събота повтори предизвестието си, че митингите са противозаконни и че уредниците би трябвало да понесат възможните последствия. От полицията също показаха специфичен телефонен номер и имейл адрес, в случай че някой желае да заяви за принуждение, провокирано от блокадата.

Вучич и други сръбски публични лица осъдиха митингите и обявиха, че те са финансирани от Запада, с цел да дестабилизират страната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР