Хиляди хора в Беларус са били осъдени по политически обвинения

...
Хиляди хора в Беларус са били осъдени по политически обвинения
Коментари Харесай

Sky News: Хиляди хора в Беларус са били осъдени по политически обвинения през последните 3 години

Хиляди хора в Беларус са били наказани по политически обвинявания през последните три години, заяви Sky News, базирайки се на беларуската правозащитна организация „ Вясна “.

От „ Вясна “ настояват, че минимум 4690 души са били наказани по политически стимулирани обвинявания след президентските избори през август 2020 година, които породиха огромни митинги в Беларус. Действителната цифра може да е по-висока, защото се показват имената единствено на тази, за които сигурно се знае, че са наказани. Говорителят на “Вясна “ Павел Сапелка, е декларирал, че мащабът на репресиите в Беларус е даже по-голям, в сравнение с в прилежаща Русия.

Най-малко 1300 души са били престъпно разследвани по политически аргументи единствено предходната година. Според Сапелка, „ даже подозрение за непочтеност е задоволително, с цел да провокира политически репресии ". Sky News напомни, че провокиралото разногласия гласоподаване през 2020 година, което даде на президента Александър Лукашенко неговия шести мандат, провокира всеобщи митинги, на които управляващите дадоха отговор с всеобщи репресии. Повече от 35 000 души бяха задържани по това време и хиляди бити в полицейски сектори.

Лукашенко разчита на дотации и политическа поддръжка от своя главен съдружник Русия, с цел да оцелее на фона на митингите, разяснява Sky News и напомни, че той разреши на Москва да употребява територията на Беларус, с цел да изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР