Хиляди хора се събраха на протест за втори пореден ден

...
Хиляди хора се събраха на протест за втори пореден ден
Коментари Харесай

Отново хвърчат искри в Грузия – обкръжиха парламента, гонят недоволните с водомети

Хиляди хора се събраха на митинг за втори следващ ден в грузинската столица Тбилиси, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Демонстрантите показват недоволството си от закон за " задграничните сътрудници ", който по думите на критици алармира смяна в посока авторитаризъм и се отразява неподходящо върху възможностите на Грузия за по-тесни връзки с Европа.

Тълпата обкръжи Народното събрание в Тбилиси, спецчастите използваха водомети в опит да разпилян протестиращите, които започнаха да трошат прозорците на Народното събрание - това се вижда от видеозаписи в Telegram.

Грузинският парламент през вчерашния ден одобри на първо четене този закон, който планува организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да би трябвало да се записват като " задгранични сътрудници " или да заплащат солидни санкции.

Управляващата партия " Грузинска фантазия " съобщи, че законът е основан въз основата на законодателство от Съединени американски щати от 30-те години на предишния век. Критици, в това число президентката Саломе Зурабишвили настояват, че той е сходен на съветски закон, необятно употребен от Кремъл за угнетяване на инакомислието.

В яростни конфликти нощес протестиращи хвърляха бензинови бомби и камъни по полицията, която употребява сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да ги разпръсне. Министерството на вътрешните работи заяви, че са били арестувани 66 души.

Протестите бяха възобновени през днешния ден следобяд с манифестация по случай Международния ден на дамата по централната улица в Тбилиси. Хиляди хора се събраха пред грузинския парламент с настъпването на вечерта и започнаха да развяват знамената на Грузия и Европейски Съюз и да скандират " Не на съветския закон ".

Репортери на Ройтерс оповестиха, че са чули по какъв начин хората пеят или пускат по високоговорители химните на Грузия, Украйна и Европейски Съюз и че тълпите са блокирали придвижването пред постройката на Народното събрание. Онлайн бяха споделени и фрагменти от по-малки митинги в черноморския курорт Батуми, който е вторият по величина град в Грузия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР