Хиляди хора се присъединиха днес към законодателите в Париж, за

...
Хиляди хора се присъединиха днес към законодателите в Париж, за
Коментари Харесай

Огромно множество се присъедини към депутатите в парижкия поход срещу антисемитизма

Хиляди хора се причислиха през днешния ден към законодателите в Париж, с цел да осъдят повишаването на антисемитските прояви във Франция по време на спора в линията Газа, само че разногласията за политическото присъединяване помрачиха плануваното демонстриране на единение, предадоха международните организации.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 967
Протестът, призован от водачите на двете камари на Народното събрание на Франция, беше провокиран от трикратното нарастване на броя на антисемитски произшествия спрямо цялата 2022 година след офанзивата на „ Хамас “ на 7 октомври в Южен Израел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Политически фигури, в това число министър-председателката Елизабет Борн и някогашните президенти Франсоа Оланд и Никола Саркози, оглавиха шествието. Те носеха транспарант с надпис „ За Републиката, против антисемитизма ". На няколко пъти прозвуча френският народен химн.

По оценки на полицията105 000 души са взели участие в неделната демонстрация.

Президентът Еманюел Макрон, чието решение да не участва, провокира рецензии от някои политици, разгласява отворено писмо, подкрепяйки шествието и осъждайки „ непоносимото възобновление на несдържан антисемитизъм “.

Подготвянето на шествието беше белязано от разногласия кои политически сили би трябвало да бъдат показани. Решението на  крайнодесния „ Национален общ брой “ да взе участие подтикна радикално-лявата партия „ Непокорна Франция “ да се дистанцира от събитието, въпреки че други леви партии се включиха.

През последните седмици леви депутати се причислиха към пропалестинските митинги, в това число вчерашното шествие в Париж. 

Призивите на президента Макрон през последните дни за преустановяване на огъня в Газа, в това число в изявление, в което се опълчи на израелските бомбардировки, бяха приветствани от френските леви политици, само че порицани от израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Протести против антисемитизма през днешния ден имаше и в други френски градове, в това число в Марсилия, където се включиха към 7000 души, съгласно оценка на полицията.

На други места в Европа нараства безпокойството от разпалването на антисемитизъм и други форми на екстремизъм. Във Англия вчерашната огромна пропалестинска проява на беше белязана от конфликти сред крайнодесните контрапротестиращи и полицията.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР