Хиляди хора с цветя се събират на централния площад на

...
Хиляди хора с цветя се събират на централния площад на
Коментари Харесай

Хиляди почитат паметта на жертвите на атентата в Барселона

Хиляди хора с цветя се събират на централния площад на Барселона Пласа де Каталуня, с цел да почетат паметта на жертвите на осъществения на 17 август кървясъл терористичен атентат.
Цялата улица " Ла Рамбла ", която води до площада, е отцепена от полицията, придвижването на транспортни средства е спряно, предава ТАСС.
Очаква се на площада да дойдат испанският крал Фелипе Шести, министър-председателят Мариано Рахой, шефът на Каталония Карлес Пучдемон и кметът на Барселона Ада Колау. В цялото кралство е разгласен тридневен печал, отбелязва още БГНЕС.
Сподели с товите другари
На 17 август на туристическата улица " Ла Рамбла " в Барселона бус се вряза изцяло предумишлено в навалица жители. В резултат на нападението починаха 13 души и над 100 бяха ранени. Пострадали са жители от 28 националности, измежду тях има французи, китайци, руснаци и други Сред ранените няма български жители.
Отговорност за кървавия акт пое терористичната организация „ Ислямска страна “.
Тази нощ испанската полиция ликвидира в Камбрилс четирима терористи и рани пети, който по-късно умря от раните си. Бойците са подготвяли атентат подобен на този в Барселона. При случая в градчето, ситуирано в южната част на Каталония, бяха ранени седем души, в това число един служител на реда. Днес испанската преса заяви, че единият от ранените е умрял. Така общият брой на жертвите на терористите доближи 14.
Правоохранителните органи оповестиха, че атентатите са проведени от терористична клетка, наброяваща 12 души. Петима от терористите бяха премахнати при опит да извършат терористичен акт в Камбрилс, трима сега са арестувани, още четирима се намират на независимост.
Сред търсените е 17-годишният Муса Укабир. Правоохранителните органи не изключват, че той е причинителят на терористичния атентат. Според предварителните данни, 17-годишният Укабир е откраднал документите на своя по-голям брат Дрис, с цел да вземе чартърен два буса. Единият от тях по-късно е бил употребен за осъществяването на кървавата кланица в Барселона. Полицията счита, че Укабир, който избяга след атентата в каталонска столица, е въоръжен.
Министерството на вътрешните работи на Испания по време на среща, която ще се състои в събота, ще разиска въпроса за повишението на сигурността от терористичната опасност в страната до най-висшето пето равнище. Това оповестява вестник „ Паис “.
В момента в Испания е в действие четвърто равнище на терористична опасност от пет вероятни. В страната постоянно се организират интервенции по задържането на хипотетични терористи. По данни на Министерство на вътрешните работи, от 2015 година по съмнение за връзки с терористи са били задържани 230 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР