Хиляди хора протестираха в Полша срещу строгото законодателство за абортите

...
Хиляди хора протестираха в Полша срещу строгото законодателство за абортите
Коментари Харесай

След смъртта на бременна хиляди хора протестираха в Полша срещу забраната на абортите

Хиляди хора стачкуваха в Полша против строгото законодателство за абортите след гибелта на бременна жена, съобщи ДПА. 33-годишната Дорота умряла от отравяне на кръвта в южния полски град Нови Тарг на 24 май. Три дни преди този момент дамата, бременна в 20-ата седмица, била призната в болница след приключване на околоплодна течност. Въпреки че положението ѝ продължило да се утежнява, лекарите не създали нищо, с цел да я спасят.

Вчера имаше митинги в редица полски градове. Демонстранти в столицата Варшава носеха фотоси на умрялата жена и плакати с надписи като " Искаме да раждаме, а не да умираме " и " Искаме лекари, а не мисионери ".

Протестите бяха извършени под мотото " Стига към този момент! Спрете да ни убивате! ".

Прокуратурата стартира да проверява случая.

През последните години няколко бременни дами починаха в Полша, откакто лекари не започнаха дейности поради строгото законодателство, ограничаващо правото на аборт даже при тежки увреждания на плода и риск за здравето и живота на майката.

Законовите промени влязоха в действие през 2021 година, откакто бяха признати от ръководещата консервативна националистическа партия " Право и правдивост " и одобрени от Конституционния съд.

Следващите постоянни парламентарни избори в страната би трябвало да бъдат създадени през октомври или ноември.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР