Хиляди хора, предимно жени, протестираха вчера в Турция срещу ,

...
Хиляди хора, предимно жени, протестираха вчера в Турция срещу ,
Коментари Харесай

Хиляди демонстрират срещу оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция

Хиляди хора, най-вече дами, стачкуваха през вчерашния ден в Турция против, интернационално съглашение за попречване на. Този ход беше неотложно наказан от Европейски Съюз, Съединени американски щати и редица правозащитни групи.

Протестиращите в центъра на Истанбул носеха транспаранти с надпис: „ Ние не се отхвърляме от Истанбулската спогодба ".

Протести се организираха в няколко огромни града в Турция, сред които Истанбул, Анкара и Измир.

„ Турция направи крачка обратно с 10 години в региона на правата на дамите “, съобщи генералният секретар на „ Amnesty International “ Агнес Каламард, като назова решението на Турция „ неразумно и рисково обръщение “, тъй като причинителите могат да избегнат наказването.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че отдръпването на Турция от конвенцията е " надълбоко разочароващо ".
 Турция публично се отхвърли от Истанбулската спогодба Турция публично се отхвърли от Истанбулската спогодба
В четвъртък Турция публично се отхвърли от контракт за битка с убийствата на дами и девойки и домашното принуждение в спорен ход на пре...

Президентът разгласи отдръпването на Турция от конвенцията през март и решението публично влезе в действие през вчерашния ден. Турското управление изясни отводът от документа с изказванието, че той е присвоен от тези, които желаят да " възстановяват хомосексуалността ". Ердоган сподели, че някои в Турция желаят да показват неправилно решението като " стъпка обратно за страната ".

" Нашата битка против насилието над дами не стартира с Истанбулската спогодба, нито ще приключи с отдръпването ни ", сподели той.

Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение, по този начин наречената Истанбулска спогодба, е документ, признат през 2011 година и подписан от 45 страни и Европейския съюз. Шест години след подписването, македонските управляващи ратифицираха Конвенцията през 2018 година, която се смята за основен детайл за попречване на насилието против дами посредством реализиране на де юре и де факто тъждество сред мъжете и дамите. Това е първият правно обвързващ и изчерпателен интернационален механизъм за битка с насилието над дами и домашното принуждение. Конвенцията дава подробна интернационална правна рамка за по-ефективно премахване на домашното и насилието против дами.

Ердоган взе решение, макар обстоятелството, че броят на убийствата на дами в Турция се е нараснал през последното десетилетие, ход, който разгневи групите за отбрана на дамите, както и рецензии от Европейски Съюз, Вашингтон и Върховния комисариат по правата на индивида на Организация на обединените нации, припомня Радио Свободна Европа. Миналата година 300 дами са били убити в Турция от техните сътрудници или някогашни сътрудници, съгласно Асоциацията за правата на дамите „ Да сложим завършек на убийството на дами “. Тази година няма наклонност на спад, защото досега са убити 189 дами, съгласно асоциацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР