Хиляди хора от близо и далеч се стекоха в котленското

...
Хиляди хора от близо и далеч се стекоха в котленското
Коментари Харесай

Ябланово посрещна хиляди гости от близо и далеч

Хиляди хора от близо и надалеч се стекоха в котленското село Ябланово за отбелязването на религиозния празник „ Хъдърлез “ и обичайния събор „ Герлово пее и танцува “.

В празничната стратегия феновете съумяха да се насладят на приказната заря, на песните на националната певица Ива Давидова и на поп фолк певицата Доника.

Сред специфичните посетители на „ Герлово пее и танцува “бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев и народните представители Хатидже Георгиева и Джейхан Ибрямов.

От сцената кметът Каранашев поздрави жителите на Ябланово с празника им и заяви, че тази година, наред с плануваните за асфалтиране улици по общинската финансова стратегия, ще бъде асфалтирана и една от най-дългите улица в Ябланово – ул. „ Котленски проход “. Ремонтът ѝ става вероятен с помощта на утвърден план на Община Котел, който ще се извърши със средства по европейска стратегия за близо 1 милион лв..

След формалната част на открита сцена, пред хилядите другари от герловските обитаеми места и чужбина се качиха надарени реализатори и самодейци от локалното национално читалище „ Възраждане – 1954 “, Хасан Йозтюрк от Република Турция, както и известните пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.

Денят в Ябланово стартира в местността “Сювен бурну ”, където локалното население се събира всяка година, с цел да отпразнува религиозния си празник „ Хъдърлез “. На него локалното население излиза да се повесели с обичайните песни, присъщи за алианите. Техните фамилиите се приготвят за него дни по-рано, тъй като “Хъдерлез ” се чака с огромна наслада от млади и остарели.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР