Хиляди хора излязоха с автомобилите и мотоциклетите си по улиците

...
Хиляди хора излязоха с автомобилите и мотоциклетите си по улиците
Коментари Харесай

Бензинът в Колумбия скочи с 50%. Хиляди граждани на страната излязоха на протест

Хиляди хора излязоха с колите и мотоциклетите си по улиците на огромните колумбийски градове, с цел да стачкуват против внезапното нарастване в цените на горивата, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Според протестиращите ежемесечното скокообразно повишение на цената на бензина от първото ляво държавно управление в историята на Колумбия прави мъчно за дребните компании да продължат да работят обикновено и може да докара до повишаване и на питателните артикули.

Администрацията президента Густаво Петро съобщи, че дотациите за цената на бензина възлизат на към 11 милиарда $ на година. Затова съгласно ръководещите дотациите би трябвало да бъдат отстранени, с цел да може страната да покрие задълженията си към националната петролна компания „ Екопетрол “, която създава по-голямата част от горивата в Колумбия, и с цел да се освободят повече средства за обществени стратегии.

Протестите бяха проведени в конюнктура на растящо неодобрение от ръководството на Петро единствено година, откакто той встъпи в служба с заричане да понижи бедността и да подписа мир и с последните останали въоръжени размирен групировки.

Правителството му към този момент не съумява да спре насилието в по-отдалечените региони на Колумбия и да накара стопанската система да пораства с по-бързи темпове - прогнозният ѝ напредък за тази година от Международния валутен фонд е единствено 1 %.

„ Това държавно управление взема решения в ущърб на бизнеса “, сподели Алехандра Мендоса, шефка на дребна компания за зареждане на супермаркети със замразени артикули. Тя участваше в митинга с жълтата жилетка на своята компания. „ Разходите ни се усилиха с една трета. Заради поскъпванията на бензина всеки месец би трябвало да поправяме бюджета си. “

Цената на бензина в Колумбия набъбна от към 2250 песо за литър (около 0,55 долара) през август предходната година на над 3500 песо (0,85 долара), тъй като управляващите всеки месец понижават дотациите.

Финансовото министерство съобщи, че желанието му е до края на годината цената да доближи 4000 песо (0,97 долара) за литър, което е колкото сега коства литър бензин в Съединени американски щати, само че с ангажимента, че в Щатите минималната заплата е над четири пъти по-висока от тази в Колумбия, където тя е 280 $.

През юли ведомството заяви, че дотациите за дизела, горивото, на което се движат множеството товарни камиони в Колумбия, ще бъдат отстранени след изборите за локална власт през октомври, и добави, че до края на годината цената на дизела ще се усили двойно.

В края на предходната седмица държавното управление на Петро се споразумя с браншовите организации на таксиметровите превозвачи цената на бензина за такситата - които в Колумбия са към 200 000 - да бъде замразена.

Петро твърди, че дотациите за бензина облагодетелстват най-много по-заможните колумбийци, които имат кола. Но той даде знак, че е подготвен да преговоря с някои групи по въпроса за цената на бензина.

Но съгласно опозицията държавното управление би трябвало да предприеме по-енергични ограничения, а освен да демонстрира подготвеност за разговор, защото внезапното повишаване на горивата вреди на първо място на дребния бизнес, който към момента не се е възстановил изцяло от последствията от пандемията.

Хенифер Педраса, народен представител от Народното събрание в Богота и съорганизатор на митинга на водачите, уточни, че държавното управление може да смекчи резултата от повишаването на горивата, като да вземем за пример понижи акциза на бензина и дизела.

„ Хората желаят държавното управление да контракти друга политика във връзка с бензина “, сподели тя и добави, че е време колумбийската национала петролна компания „ да се поинтересува по какъв начин цената на бензина да стане търпима за всички “.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР