Хиляди хаитяни бягат от гангстерско насилие в квартал Порт-о-Пренс

...
Натъпкани в коли, на мотоциклети или пеша, хиляди жители избягаха
Коментари Харесай

Натъпкани в коли, на мотоциклети или пеша, хиляди жители избягаха във вторник от квартал на столицата на Хаити, изпълнен с банди, отбеляза репортер на АФП.

„Живеем в изключително трудна ситуация“, каза Ели Дериска, жител на квартал Carrefour-Feuilles в южната част на Порт-о-Пренс.

„Дори не знам къде да отида. трябваше да избяга от къщата ми", каза той пред АФП.

Поне 3120 души са избягали от района според оценка на отдела за гражданска защита на Хаити и служители казват, че има вероятност да последват още.

Кварталът е редовно атакуван от банда, ръководена от Ренел Дестина, известен с псевдонима си Ти Лапли, който е издирван от американските власти за отвличане на американски граждани.

„Полицаите, които живеят в района, вече нямат средствата да ни защитават. В резултат на това, бандитите успяха да превземат домовете ни", каза Дериска.

Той добави, че престъпниците са плячкосали и подпалили къщи в квартала и са причинили няколко смъртни случая.

Хаитянските власти казаха също, че къщите в района са били изгорени и че е имало "загуба на човешки живот", но те не дадоха подробности.

Хаосът беше осезаем по улиците на Carrefour-Feuilles във вторник. Някои жители носеха куфарите си на главите си, докато други подреждаха матраци и мебели върху колите си.

Трети потърсиха убежище на обществени площади и в училища в по-безопасни квартали, според изображения, публикувани в социалните медии.

В понеделник жителите на обсадения квартал протестираха срещу кризата със сигурността, а националната полиция на Хаити се намеси, за да възстанови реда в района.

В изявление полицията обеща да се противопостави на бандите, но това не даде никаква увереност на местните жители, които продължиха да бягат от района във вторник.

Хаити е затънал от години в преплитащи се кризи в икономиката, сигурността и политиката.

Убийството на президента Жовенел Моиз през 2021 г. драстично влоши ситуацията, като бандите заемат все по-силна власт.

Сега престъпни банди контролират около 80 процента от Порт-о-Пренс, а отвличанията, изнасилванията, грабежите и убийствата са се превърнали в ежедневна заплаха.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР