Хиляди гърци се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и активист

...
Хиляди гърци се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и активист
Коментари Харесай

Светът се сбогува с незабравимия Микис Теодоракис ВИДЕО и СН...

Хиляди гърци се сбогуваха със световноизвестния гръцки музикант и деятел Микис Теодоракис, чиито творби направиха гръцката просвета известна за международната аудитория през втората половина на 20 век, оповестява Ройтерс.

Теодоракис, чиято музика за кино лентата " Зорба гъркът ", написана през 1964 година, спомогна за основаването на безгрижния облик на Гърция у милиони фенове по света, умря на 2 септември на 96 годишна възраст.



За гърците той стана знак на историята на класовите им битки и опозиция през миналите петдесет години, показва организацията. На прощалната гала, състояла се в сряда в основната митрополитска катедрала в Атина, се събраха доста публични лица и редови гърци.

" Той постоянно ще бъде с нас, затвърден в груповата ни памет, " съобщи гръцкият президент Катерина Сакеларопулу в своето слово в катедралата, където тялото на Теодоракис бе положено в понеделник за обществено поклонение.

Мелодиите на Теодоракис получиха известност измежду левите сили в страната, показва Ройтерс. Роден на остров Хиос през 1925 година, Теодоракис е създател на повече от 200 известни песни, 10 симфонии, две оратории, три балета, фолклорна опера, както и на олимпийския химн, изпълнен за първи път на Олимпийските игри през 1992 година в Барселона.



Теодоракис е влизал в пандиза два пъти - по обвиняване в благосклонности към комунистическите сили по време на гражданската война в Гърция през 1947 година, и по време на военната хунта от 1967 до 1974 година, когато е вкаран в пандиза и малтретиран. Под интернационален напън е освободен през 1970 година

Погребението му ще бъде на следващия ден на остров Крит, съобщи Българска телеграфна агенция.

Снимки Gulliver/Getty Images
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР