Хиляди филипинци протестираха с искане за прекратяване на екзекуциите без

...
Хиляди филипинци протестираха с искане за прекратяване на екзекуциите без
Коментари Харесай

Протест срещу президента на Филипините

Хиляди филипинци стачкуваха с искане за преустановяване на изтезанията без съд по време на погребението на убития от полицията Киян Делос Сантос, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

Церемонията се трансформира в най-големия митинг против бруталната война против опиатите, водена от президента на Филипините Родриго Дутерте. 17-годишният Сантос беше погубен предходната седмица, което докара до митинги против провокиралата несъгласия акция на Дутерте за премахване на наркотрафика. Според протестиращите гибелта на младежа хвърля светлина върху нееднократните нарушавания на човешките права, осъществени от полицията. Полицията заяви, че е ликвидирала 3500 души след встъпването в служба на Дутерте преди 15 месеца. Хиляди други починаха при закононарушения, свързани с опиатите, както и при неизяснени условия.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че болшинството филипинци, обезверени от огромната престъпност и бавната правосъдна система, поддържат войната на Дутерте против опиатите. Убийството на Сантос, наследник на амбулантен търговец и майка имигрантка, която работи като прислужница, беше отразено на първа страница на всички вестници и провокира възмущението на популацията.
Полицията съобщи, че той е бил наркотрафикант и е стрелял по силите на реда при задържането си. Записи на охранителни камери обаче демонстрират двама служители на реда, които влачат невъоръжения юноша, преди да бъде погубен. След бдение паралелно със фамилията на убития близо 3000 души се включиха в шествие в символ на митинг против убийството му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР