Хиляди деца у нас все още не са получили една

...
Хиляди деца у нас все още не са получили една
Коментари Харесай

Хиляди деца не са имунизирани срещу дифтерия и коклюш заради липсваща ваксина

Хиляди деца у нас към момента не са получили една от наложителните в имунизационния календар ваксини. Причината - липса на доставки. Става дума за препарата, който защищава от дифтерия, тетанус и коклюш. Близо 70 хиляди са децата на 12 години у нас, които до края на тази календарна година би трябвало да получат доза от имунизацията против дифтерия, тетанус и коклюш, оповестява Нова тв.

От началото на годината РЗИ-тата в страната са дали на персоналните лекари единствено към 30 хиляди дози, които от няколко месеца към този момент са изчерпани изцяло, обявиха здравните управляващи. Така повече от половината деца към този момент остават без наложителната имунизация. Експерти обаче успокоиха, че забавянето в периодите не прави имунитетът по-слаб към тези болести.

52-ма дребни пациенти на доктор Спасов чакат към този момент следващ месец да получат наложителната ваксина.

„ За да постъпят в учебно заведение 12-годишните се изисква попълнена здравна карта. Ние отразяваме, че едната ваксина липсва, само че личният състав в учебните заведения стартира да звъни и да се тормози по какъв начин сме позволили детето на учебно заведение като не е приключен имунизационният курс и се основават много проблеми ”, съобщи доктор Мирослав Спасов.

Лични лекари се надяват въпросът да бъде решен до края на годината, защото в противоположен случай имунизацията няма да е направена в сходство със наложителния имунизационен календар. Влизането в сезона на грипните вируси, а по-късно и на празниците, можело в допълнение да затрудни процеса.  „ В момента, в който получа имунизациите - уповавам се да ми провиснал цялото количество и започваме да звъним по телефоните. Родителите са в бойна подготвеност, тъй че до 31-ви декември би трябвало да приключим, стига децата да са здрави ”, акцентира лекар Спасов.

NOVA попита и здравните управляващи - по кое време имунизацията ще бъде още веднъж налична при персоналните лекари.

„ Поради закъснение от страна на компанията снабдител не пристигна поръчаната, както е по проект, доставка на 30 хиляди ваксини. Бяхме известени още юли месец. Сега имаме уверението, че до две седмици ще я доставят, плюс през ноември още 40 хиляди дози ”, съобщи доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.

Доц. Кунчев твърди, че отлагането с няколко месеца на имунизацията не прави децата по-податливи на дифтерия, тетанус или коклюш. „ Става дума за спомагателна доза. За реваксинация. Тези деца си имат главния имунитет. За страдание най-добре е всичко да е по календар, само че при имунизациите от време на време се случва някои партиди да бъдат спирани, да се вършат нови проучвания и това води до забавяния ”, акцентира доцент Кунчев.  

Количествата от първата идна доставка ще са задоволителни за обгръщане на всички подлежащи на имунизация и към момента неимунизирани деца, добави още той.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР