Хиляди демонстранти, протестиращи от десетина дни в Армения - бивша

...
Хиляди демонстранти, протестиращи от десетина дни в Армения - бивша
Коментари Харесай

"С трупове не се преговаря" - какво искат протестиращите в Армения

Хиляди стачкуващи, протестиращи от десетина дни в Армения - някогашна руска република в Кавказ, се надигат против бедността и корупцията в страната, само че най-много против невиждания ход на експрезидента Серж Саркисян, останал на власт като министър председател с по-големи компетенции.

" Не " на третия мандат на Серж

Арменската конституция не разрешава на президента да ръководи повече от два мандата, само че Серж Саркисян, оглавил страната през 2008 година, прокара през 2015 година оспорвана промяна, която трансферира множеството властови компетенции на премиера, оставяйки на президента най-вече протоколни функционалности.

На 17 април Саркисян, чиято Републиканска партия има болшинство в Народното събрание, наложи избирането му за министър председател и по този начин се завърна на власт.

" Фактът, че еднакъв човек ръководи страната за трети следващ път, основава невиждана обстановка ", изяснява за Агенция Франс Прес аналитикът Ерванд Бозоян. " Икономическото състояние е доста тежко, има и корупция, само че най-важното е, че хората са срещу трети мандат за Серж Саркисян, не желаят да живеят като в страните от Централна Азия ", където властническите президенти по принцип царстват пожизнено, акцентира той.

" Серж Саркисян е към този момент политически мъртвец, а с трупове не се беседва ", съобщи лидерът на митингите, депутатът Никол Пашинян.


© Stringer, Reuters

Бедност и безработица

Освен маневрите на Серж Саркисян, целящи да се задържи на власт след повече от десетилетие на президентския пост, стачкуващите подлагат на критика 63-годишния някогашен боен поради неуспеха му в битката с бедността, до момента в който националната стопанска система остава в ръцете на олигарси.
Сейчас в Ереване так. Просто посмотрите на эту толпу протестующих: https://t.co/OdeGcRJHjBpic.twitter.com/Y2YeWF3dmr
— Телеканал Дождь (@tvrain) April 23, 2018

Делът на бедните в Армения е бил 29.8 на 100 през 2016 година против 27.6 % през 2008 година, сочат данни на Световната банка, а брутният вътрешен артикул на глава от популацията остава 3770 $ - съвсем колкото и преди 10 години. " Мнозина са без работа, живеят в беднотия ", установи аналитикът Хакоб Бадалян.

Един от стачкуващите - 26-годишният Карапет Ананян, описа по какъв начин е бил " прекомерно доверчив, мислейки, че елементарно ще откри работа " с дипломата си от влиятелен стопански вуз. " Безработен съм от три години, на всички места ми споделят, че работа няма. А управляващите непрекъснато дават обещание да открият хиляди работни места, само че нищо не вършат ", съобщи той пред Агенция Франс Прес.

Корупция

Много от протестиращите се афишират и против скокообразно растящата корупция в полицията и правосъдната система, както и в образованието.

" Корупцията задушава през днешния ден страната. За да започнеш дребен бизнес, би трябвало да бутнеш нещо на служителите. Агенти на данъчните също желаят рушвети, даже учителите си просят дарове ", споделя за Агенция Франс Прес Мушег Хачатрян, незает на 52 години. " Нещата стават непоносими. А кой е отговорен за всичко това? Естествено Серж Саркисян ", твърди той.

Според аналитика Хакоб Бадалян измежду протестиращите " има освен небогати, само че и заможни хора, с хубави жилища и коли ". " Значи им е писнало към този момент от цялата атмосфера на неправда ", изяснява той.

Липсват геополитически фактори

Серж Саркисян минава за проруски политик, само че стачкуващите въобще не насочат обвинявания в този дух - за разлика от прозападните безредици на Майдана в Украйна, довели през февруари 2014 година до свалянето на проруския президент Виктор Янукович.

" Този политически развой се развива без никакъв геополитически подтекст ", твърди и Никол Пашинян. " Не се ръководим нито от ползите на Съединени американски щати, нито от тези на Европейски Съюз, нито на Русия. Трябва да действаме единствено в полза на Армения ", твърди той.

Президентът на Русия Владимир Путин прочее поздрави тази седмица Сeрж Саркисян по случай новото му предопределение. А съветската дипломация изрази " увереност ", че спорът в Армения " ще бъде организиран по либерален път и в границите на закона ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР