Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с

...
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестираха в подкрепа на Лаура Кьовеши

Хиляди стачкуващи излязоха по улиците на румънските градове през вчерашния ден с апели за оставката на министъра на правораздаването, който желае да уволни ръководителя на Националната дирекция за битка с корупцията, оповестиха ДПА и Асошиейтед прес.

Демонстранти от всички възрасти се събраха на тричасов протест на Площада на успеха, където през последната година се проведоха доста демонстрации в отбрана на независимостта на правосъдната система и правовата страна. По оценки на медиите в митинга са взели участие над 4000 души, събрали се макар студа и мощния снеговалеж.

Министърът на правораздаването Тудорел Тоадер разгласи в четвъртък, че задейства процедура по премахване от служба на известната основна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши, която упрекна в властническо държание, въвличане в каузи, нарушение на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.

Президентът е този, който би трябвало да вземе дефинитивно решение по въпроса за премахване от служба на основния прокурор на антикорупционната дирекция. Държавният глава Клаус Йоханис дефинира отчета на правосъдния министър като "лишен от изясненост ". По-рано Йоханис бе декларирал, че не вижда аргументи за премахване на Кьовеши от поста.

"Искаме самостоятелна правосъдна система, а не такава, където има политическа интервенция ", съобщи един от участниците във вчерашния протест в Букурещ, представен от АП.

По-малко митинги се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР