Хиляди бягат, тъй като „безпрецедентни“ пожари удариха Северозападните територии на Канада

...
Канадците се натъпкаха на местно летище и се наредиха покрай
Коментари Харесай

Канадците се натъпкаха на местно летище и се наредиха покрай главна магистрала от Северозападните територии, за да избягат от приближаващите горски пожари, ден след като властите предупредиха, че пламъците се движат по-близо до столицата на територията и най-големия град Йелоунайф.

Канадското правителство каза, че министърът на премиера Джъстин Трюдо ще свика спешна комисия, известна като Група за реагиране при инциденти, в четвъртък, за да обсъди горските пожари – последният от поредица от широко разпространени пожари, ударили страната досега тази година.

Властите призоваха близо 20 000 жители на Йелоунайф да напуснат града до петък и беше издадена заповед за евакуация и на околните общности.

„Имам астма и димът от горския пожар затрудняваше правенето на каквото и да било“, каза Тифани Шампан, която чакаше полет на летище Йелоунайф, пред канадската обществена телевизия CBC. „В този момент съм просто психически проверен.“

Летището предупреди жителите в сряда да пристигнат поне два часа преди полетите си поради „увеличения пътнически трафик“.

Канада преминава през най-лошия си сезон на горски пожари в историята с повече от 1000 активни пожара, горящи в цялата страна, включително стотици в Северозападните територии.

Каролайн Кокрейн, министър-председателят на Северозападните територии, описа кризата като „безпрецедентна“ и призова жителите да запазят спокойствие и да следват предупредителните знаци, без да вземат „прибързани“ решения.

„Ще преминем през това. Сега повече от всякога е моментът да помолите за помощ, ако имате нужда от нея, и да работим заедно“, написа Кокрейн в публикация в социалните медии рано в четвъртък.

По-късно през деня кметът на Йелоунайф Ребека Алти каза пред CBC, че хората са напускали района по магистралата на юг и с търговски самолети и че властите също планират евакуационни полети.

„Важното нещо, което трябва да подчертаем, е, че огънят все още не е тук“, каза тя. „Правим това предварително, за да можем да завършим евакуацията, преди рискът да продължи да се движи.“

Алти добави, че тя и други служители ще продължат да информират жителите за ситуацията. „Да напуснеш общността си и да не знаеш как е къщата ти, знам, че ще бъде голям стрес за много хора“, каза кметът.

Тя също така каза, че специални екипи режат дървета в близост до града, за да предотвратят разпространението на пламъците и планират да използват огнезащитни средства върху определени исторически и логистично важни сгради, за да ги предпазят от пожари.

Шейн Томпсън, правителствен министър за Северозападните територии, каза в сряда, че без дъжд пожарите могат да достигнат до Йелоунайф след дни.

„Искам да съм наясно, че градът не е в непосредствена опасност и има безопасен прозорец за жителите да напуснат града по шосе и по въздух“, каза той.

Йелоунайф, който е дом на около половината от населението на обширните северозападни територии, се намира на около 1400 км (870 мили) северно от Едмънтън, Албърта.

„Териториите никога досега не са виждали нещо подобно по отношение на горски пожари... това е невъобразима ситуация за толкова много“, каза пред CBC Майк Уестуик, служител по противопожарната информация на Северозападните територии.

Сухите условия и високите температури зачестиха горските пожари по света.

 

Повече от 100 души загинаха при пожари, започнали миналата седмица на хавайския остров Мауи, а испанският остров Тенерифе също се бори с това, което властите описват като „извън контрол“ горски пожари.

Учените казват, че изменението на климата е направило горските пожари по-чести и по-трудни за контролиране през последните години.

Докато пожарите в Канада бушуват предимно в слабо населени, отдалечени райони, димът от пожарите е влошил качеството на въздуха в големи части на страната, както и в северните райони на Съединените щати.

Експертите казват, че пожарите обикновено се предизвикват или от човешка дейност, или от естествени причини, включително мълнии и вулкани.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР