Хиляди българи се тълпят в Одрин, вижте причината. Дългоочакваните празници

...
Хиляди българи се тълпят в Одрин, вижте причината. Дългоочакваните празници
Коментари Харесай

Хиляди българи се тълпят в Одрин, вижте причината


Хиляди българи се тълпят в Одрин, вижте повода. Дългоочакваните празници на Какава започнаха в Одрин. Хиляди гости от Турция
и прилежащите балкански страни
се тълпят в региона, с цел да се потопят в празничната танцова атмосфера към огъня на Какава, отбелязващ идването на пролетта, с доста танци, извършване на езически бит и вървене по огън.

По време на празненствата, които се организират в квартал Сарайичи, гостите и участниците във феерията извършиха улиците
със своите цветни дрехи,
мелодии и танци, съпроводени от барабани. Търговци и туристи най-вече от България също се включиха в хорото.

Запален бе и огънят на Какава.  Той носи вярата, че ще способства за благополучие, здраве, шанс, мир и успокоение.

Туран Шаллъ, доброволец от неправителствена организация – уредник на събитията, акцентира цената
на празниците Какава и Хъдъреллез.
Те основават среда, в която хората се сплотяват и се събират доста култури, обичаи и традиции.

„ Каним всички в Одрин този уикенд да честват с нас “, добави той.

На 4 май, първия ден от празненствата, имаше концерт и шоу с национални танци. Програмата за втория ден се организира край река Тунджа.
На 6 май на разсъмване се оставят стремежи,
които се пишат на листчета и се завързват на „ дървото на желанията ” или се хвърлят по течението на реката. Довечера тържествата ще завършат оново с празничен концерт.

Междувременно 1264 хотелски стаи в Одрин бяха резервирани месец и половина авансово за тазгодишните тържества. По традиция доста българи посетиха празника и се любуваха
на танцовата атмосфера в Одрин и региона.
Бюлент Йониз, шеф на хотел от Одрин, съобщи, че макар че празненствата Какава и Хъдъреллез притеглят доста туристи всяка година, този път има още по-голям интерес от страна на хората, евентуално тъй като тази година празненствата съответстваха с уикенда.

„ Повечето хора идват от провинциите Истанбул, Бурса и Измир. Има тълпи туристи и от чужбина, изключително от България “, добави Йониз.

Фестивалът, както всяка година, стартира с прекосяването на конвой през моста Кануни, в който се включиха губернаторът само че Одрин Екрем Каналп, заместник-председателят на главната опозиционна
Републиканска национална партия (РНП) в Одрин,
Окан Гайтанджиоглу, кметът Реджеп Гюркан. Шествието бе придружено от Оркестъра на община Одрин. Кметът на Одрин, Реджеп Гюркан, произнесе тирада, след което бе изпълнен турският националния химн. След това веселието беше в своя кипеж с доста ромски песни и танци.

Преди тържествата доста сладкарници в центъра на града също удвоиха продукцията си поради многочислените туристи. Сладкарите нормално продават обичайни османски сладкиши, наименуван Дева-и-Миск и портокалови бисквитки Хъдъреллез. Те също по този начин предложиха и обичайните курабийки „ Кавала “ и марципан.

По време на празника беше разпален 1400-годишният огън на Какава, подкладен от над 5 тона дърва.

Кметът Гюркан съобщи пред събралото се голям брой: „ Днес ще запалителен този огън, който съществува от 1400 години дружно с моите ромски братя и сестри, живеещи в Одрин.

 DHA

Посетителите с интерес следиха осъществяванията на фолклорни танцови сформира, както и танцуващите запалянковци в цветни, колоритни тоалети.

 DHA

Дошлите за тържествата локални и задгранични туристи посетиха исторически и туристически места, преди да изоставен града.

Посетителите, които се концентрираха пред площад Селимие, направиха фотоси с аспект към джамията Селимие, където тече реституция.

 DHA

Днес следобяд се чака голямо запушване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, на входа към България.

Празниците Какава и Хъдъреллез са в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР