Хиляди българи се очаква да прекарат трите почивни дни на

...
Хиляди българи се очаква да прекарат трите почивни дни на
Коментари Харесай

Защо не трябва да пиете дори и една бира преди да седнете зад волана?

Хиляди българи се чака да прекарат трите почивни дни на Черноморието и в Гърция. Очаква се най-натоварен да е трафикът по пътищата през днешния ден и в неделя. Освен за превишена скорост, от " Пътна полиция " ще ревизират за алкохол и опиати. Статистиката демонстрира, че от началото на годината над 6 000 водачи са хванати с алкохол. Защо не би трябвало да пиете даже една бира преди да седнете зад кормилото, вижте в репортажа от акцията " Пази фамилията си на пътя " на Българска национална телевизия и Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ".

Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Автомобилът е най-хубавото нещо, което човек може би е основал за себе си, само че в ръцете на несъответствуващия и безотговорния лидер то става средство за ликвидиране.Д-р Йордан Ангелов, шеф поделение в Клиниката по незабавна токсикология на ВМА: За 2018 година при 25 000 починали по пътищата на Евросъюза, 1/4 се дължат единствено на алкохол. Долу горе на всеки час един човек умира от алкохол.
Алкохолът въздейства на централната нервна система и пречи на мозъка да действа пълноценно.

Д-р Йордан Ангелов, шеф поделение в Клиниката по незабавна токсикология на ВМА: От там произлизат редица негативни резултати, които въздействат на шофирането. Най-често срещаните са загуба на централизация, закъснение на реакции, нарушение на съгласуваност.Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Губи се опцията за действителна преценка на лидера на пътя. Той не може да откри тъкмо дистанцията.
Тези очила симулират замъглено зрение, каквото бихте имали, в случай че сте с 1.7 промила алкохол в кръвта.

Виктор Велинов - авто инструктор:
Българска национална телевизия: Виждате ли добре?
Не бих споделил, много е размазано. Възприятията са много разнообразни и фокусът в огледалата е съвсем неосъществим.
Управлението на автомобила с тези очила е мъчно даже за инструктор. В опита Виктор Велинов кара с не повече от 40 км в час.

Виктор Велинов, авто инструктор: Беше много мъчно, съвсем невероятно. Даже се блъснахме на няколко пъти нали в кавички. В огледалата е невероятно да се види каквото и да е. Всичко е въпрос повече на шанс в сравнение с някакви умения.

Малинка Бондаренко, Съюз на българските автомобилисти: Усещането е за придвижване в тунел, индивидът губи способността, която всеки от нас има, така наречен " периферно зрение " да улавя всичко към движещия се автомобил. Внезапно излизане на пешеходки, транспортно средство и доста постоянно споделя лидерът, приближавал кръстовището, където е станало произшествието: " Ами той от кое място пристигна, аз не го видях ". Той фактически не го вижда, тъй като е изгубил способността на периферно зрение поради използването на алкохол.
Трудно е даже ходенето с над промил и половина алкохол в кръвта.

Паулина Найденова: Виждам знака двойно.
Дори една бира може да повлияе на качествата за шофиране.

Д-р Йордан Ангелов, шеф поделение в Клиниката по незабавна токсикология на ВМА: Аз съм към 100 кг и една бира, в случай че пием двамата с Вас по една бира, ще я метаболизирам примерно за два часа, три. Вие малко повече. Едната бира, изпита в този момент пред Вас, тъкмо след пет минути, в случай че ме спрат може да даде и над 0.5. Поне 10 - 15 минути след пиенето на едната бира просто човек да не се качва на колата, защото може да даде подправен резултат.

Нивото на алкохол в кръвта зависи най-много от количеството, което сме изпили. От значение са и фактори като пол, килограми и в какво здравословно положение се намираме.Ако човек е прекалил с пиенето вечерта, равнището на алкохол в кръвта му на идната заран може към момента да е над законовата граница от 0.5 промила. Процесът не може да се форсира с пиянство на чай или кафе.

Д-р Йордан Ангелов, шеф поделение в Клиниката по незабавна токсикология на ВМА: Просто всичко е самостоятелно. Може да тежите и 200 кг, в случай че сте болен примерно от някакво тежко положение, приемате лекарства и се забавя надлежно метаболизирането и отделянето на алкохола.
Над 500 произшествия са станали по виновност на водачи използвали алкохол от началото на годината, демонстрира статистиката на " Пътна полиция ". А хванатите да карат в нетрезво положение са хиляди.

Калоян Драганов, " Пътна полиция ", ГДНП: За първите седем месеца от годината близо 6200 случая на открити водачи, които са управлявали МПС след приложимост на алкохол. Както и близо 2000 случая на такива, които са седнали зад кормилото след приложимост на опиати или наркотични субстанции. От тези 6200 случая на водачи, открити след приложимост на алкохол, близо 1/2 от тях са с централизация над 1.2 на хиляда, което е и закононарушение, и извънредно рисково.
Опасността се усилва, когато водачите използват и алкохол, и опиати преди да седнат зад кормилото.

Д-р Йордан Ангелов, шеф поделение в Клиниката по незабавна токсикология на ВМА: Тенденцията е за нарастване на алкохол и опиати или единствено на опиати. За България това, което най-често се употребява сега са синтетичните амфетамини и метамфетамини, допълнени с марихуана. И естествено е наранена по-младата част от популацията.
Влиянието на наркотичните субстанции върху организма е сходно на това на алкохола. И в този случай опитните водачи постоянно се заблуждават, че могат да владеят обстановката.

Д-р Йордан Ангелов, токсиколог, ВМА: Дори една цигара марихуана въздейства върху способността за преценка, когато е неотдавна изпушена. Често се минава от едно положение на еуфория в положение на подтиснатост, което от време на време може да докара до заспиване зад кормилото при приложимост на редица опиати, както и възприятие за предимство над останалите от различен тип опиати в комбиниране с или без алкохол.
Експертите припомнят, че не сме сами на пътя и всеки водач би трябвало да пази както своя живот, по този начин и този на останалите участници в придвижването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР