Хиляди австрийци се очаква да излязат по улиците на трите

...
Хиляди австрийци се очаква да излязат по улиците на трите
Коментари Харесай

Хиляди австрийци участват в протести срещу АзГ

Хиляди австрийци се чака да излязат по улиците на трите най-големи града в страната в петък вечерта, като продължение на митингите против възхода на крайната десница в прилежаща Германия, заяви „ Гардиън “.


Под лозунга " отбрана на демокрацията " в Инсбрук, Залцбург и пред постройката на Народното събрание във Виена бяха планувани събрания, проведени от необятен съюз от организации на гражданското общество, неправителствени организации, политически групи, църковни общности и синдикати.

Обявяването на демонстрациите последва дни на митинги в села, градове и селища в цяла Германия, където през последните две седмици, макар студеното време и железопътната стачка, излязоха повече от един милион души от разнообразни пластове на обществото. Те демонстрираха против възхода на крайната десница, по-специално на популистката партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), откакто нейни членове се срещнаха с крайнодесния австриец Мартин Зелнер, с цел да обсъдят всеобщата депортация на чужденци и немски жители от непознат генезис.

Около 500 протестиращи се събраха в центъра на Виена на 25 януари в централата на една от най-старите следвоенни крайнодесни организации в Австрия - Landsmannschaft, която беше хазаин на събитие с присъединяване на Максимилиан Крах, водещия претендент на АзГ за европейските избори, и крайнодесния немски журналист Гьотц Кубичек, който е непосредствен поддръжник на Зелнер.

Германските управляващи обмислят дали могат да издадат възбрана за влизане на Зелнер в страната.

Протестите ще се съсредоточат върху усилването на десния екстремизъм, антисемитизма и расизма. Организаторите се надяват да образуват човешка верига към постройката на Народното събрание. На митинга ще участват представители на католическата, протестантската, еврейската и мюсюлманската общественост, както и дейци на културата.

Очаква се във Виена да участва австрийската писателка, носителка на Нобелова премия, Елфриде Йелинек, която написа обръщение, което германо-австрийският артист Мави Хьорбигер би трябвало да прочете на стачкуващите. Политиците ще участват, само че няма да приказват от сцената.

Демонстрациите в Германия и Австрия бяха провокирани, откакто този месец излязоха нескрито разкрития за загадка среща край езеро край Берлин през ноември, на която участниците, измежду които определени депутати от АзГ и техни помощници, неонацисти, предприемачи, известни с поддръжката си за крайната десница, и членове на архконсервативното крило на партиите ХДС/ХСС, са се срещнали със Зелнер.

Централно място на срещата заемат разискванията на " общоприет проект " за всеобща депортация, в това число практическите аспекти на реализирането на подобен проект, в случай че АзГ пристигна на власт.

Зелнер, който има тесни връзки с немската последна десница и постоянно посещава Германия - последно за присъединяване в митинги на аграрни производители против държавното управление - удостовери присъединяване си в събитието край езерото. Той не крие проектите си да прокара по този начин наречената стратегия за ремиграция и вярата си тя да бъде призната в цяла Европа.

Тази и други сходни политики се разискват от крайнодясната Австрийска партия на свободата (FPÖ) от години и в кръговете към нея. АзГ, която се появи през 2013 година, бързо трансформирайки се в антиимигрантска партия, се моделира по модела на FPÖ - учредена през 1956 година - наред с други.

Зелнер и Крах са постоянни посетители на тинктанка на Кубичек " Институт за държавна политика " в Шнелрода, Саксония-Анхалт, който е следен от немските управляващи по съмнение в извънредно десен екстремизъм. Кубичек е считан за началник на така наречен Neuen Rechten или Нова десница в Германия, който поучава извънредно десни групи и е възприеман като политически наставник на придвижването за еднаквост.

Очаква се митингите в Германия да продължат и през уикенда. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР