Хидротехническите обекти, стопанисвани и управлявани от “Националната електрическа компания” ЕАД,

...
Хидротехническите обекти, стопанисвани и управлявани от “Националната електрическа компания” ЕАД,
Коментари Харесай

Язовирите на НЕК са в добро техническо състояние


Хидротехническите обекти, стопанисвани и ръководени от “Националната електрическа компания” ЕАД, са в положително техническо положение и оборудванията им се експлоатират без ограничавания. Това се отнася както за язовирните стени и оборудванията към тях, по този начин и за хидромеханичното и електрическото им съоръжение, изясняват от Министерство на енергетиката.

Поречията на реките на разстояние 500 m след язовирните стени, поддържани от НЕК ЕАД, са в изправно положение и имат нужната проводимост.Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния надзор, в отговор на въпрос от народни представители.

По думите на госпожа Петкова, всяка година на оборудванията се организират пролетни и есенни механически прегледи. Към сегашния миг, положението на водоемите е в границите на естественото за зимния сезон. Всички те разполагат с задоволителен свободен размер за вдишване на предстоящ приток при интензивно снеготопене. Наличните размери в язовирите от долното поречие на р. Арда, са в границите на избрания от Министерството на околната среда и водите размер.

Енергийният министър напомни още, че, според нормативните условия, лицата, стопанисващи язовири, са задължени настоящо да подават информация за положението им към Министерството на околната среда и водите. Изпълнявайки това свое обвързване, НЕК ЕАД всекидневно осведоми Министерство на околната среда и водите за водохранилищата, които са под нейн надзор.

НЕК ЕАД, посредством своето дружество „ Язовири и каскади “, стопанисва и ръководи 19 язовира, които са от национално значение. За всички тях са обезпечени нужните средства за реализация, при нужда, на разнообразни ограничения, планувани в спешните проекти, заключи енергийният министър.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР