Хидролозите не приемат твърденията на общината, че дебитът на водата

...
Хидролозите не приемат твърденията на общината, че дебитът на водата
Коментари Харесай

Спорът за Централната софийска баня – спа център или музей?

Хидролозите не одобряват изказванията на общината, че дебитът на водата от каптажа София-център до Централна минерална баня е намалял, сподели проф. Павел Пенчев по отношение на желанието на общината да сътвори културен вместо спа център в постройката. Според него е малко евентуално дебитът на минералната вода да е намалял поради земетресението в Перник през 2012 година, както съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов.

„ Активните строителни действия в зоната на самия извор са причина за понижаване на дебита на водата. Каптажът на извора се намира единствено на 30 м от метрото”, изясни проф. Павел Пенчев в предаването „ Лице в лице " по bTV.

Той изясни още, че 16-17 литра в секунда е устойчивият дебит, само че той е намалял до 12 литра в секунда. „ Вода има – и за жителите, и за банята. За балнеологичен център са задоволително не повече от 3-4 литра в секунда при вярно прилагане на минералната вода”, счита специалистът.

Антоанета Савова от съдружие „ Термално – Нормално “ съобщи, че те желаят банята да стане спа или балнео център, с цел да могат жителите да се възползват от минералната вода.

От общината споделят, че два пъти са се пробвали да дадат на концесия банята, само че няма искащи претенденти. Според икономиста Ивайло Анев повода за това е, че няма добър образец, тъй като никой няма да влага без да знае дали ще има хора и надлежно доходи. По думите му даже при този дебит сега напълно умерено към 1200 души дневно могат да употребяват минералните води.

Антоанета Савова съобщи, че общината се пробва да трансферира топката на концесионерите, а не се пробва да се погрижи качествено за най – огромния минерален извор в София. Според Савова сега столична община е намерила европейска стратегия, съгласно която банята може да получи финансиране да се трансформира в спа център, вместо да се трансформира в център за събития или музей, сподели тя. По думите й има доста хидролози, които могат да поддържат тезата със солидни причини.

Ивайло Анев уточни, че дебитът на водата в Централната баня на София е по-голям в сравнение с в Баден Баден.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР