Хидроакустично изследване на звуковете от морските бозайници, които позволяват да

...
Хидроакустично изследване на звуковете от морските бозайници, които позволяват да
Коментари Харесай

За първи път в България ще бъде направено хидроакустично изследване на звуковете от морските бозайници

Хидроакустично проучване на звуковете от морските бозайници, които разрешават да се правят оценки на числеността на техните популации ще бъде направено за първи път в България. Това съобщи на конференция във Варна доцент доктор Валентина Тодорова, началник на научния екип на плана „ Проучвания на положението на морската околна среда и възстановяване на стратегиите за мониторинг създадени според Рамковата инструкция за морска среда(РДМС) ” от института по Океанология, съобщи организация Фокус. По думите й този план е стратегически значим за институцията по три аргументи.

„ Чрез тези мониторингови проучвания България извършва своите европейски задължения по една поредност от наставления на Европейската комисия, които са свързани с опазването на околната среда в морските води. Този план е значим за нас, първо, с цел да натрупаме данни, посредством, които ще ни разрешат да оценим, какво е положението на околната среда в морето. През 2018 година ще би трябвало да създадем наново докладване след първичната оценка по директивата за морска тактика, ще би трябвало да създадем повторна оценка за положението на околната среда в нашите крайбрежни териториални води и изключителна икономическа зона ”, разяснява доцент доктор Валентина Тодорова. Тя означи още, че самият план разрешава да се ревизират и подобрят мониторинговите стратегии, посредством които в бъдеще ще бъдат натрупвани нужните данни. „ Трето, този план ни дава опция да развиваме потенциал закупувайки съоръжение, усвоявайки и внедрявайки нови технологии. Това е потенциал, който е нужен, с цел да отговорим на условията по Европейските наставления, които са доста високи ”, добави доцент доктор. Тодорова. Експертът посочи още, че това е една необятна палитра от индикатори, само че към момента няма сложни данни за всички от тях.

„ По отношение на дънните местообитания и с обществата от дънни безгръбначни организми, положението през предходната година беше, положително. В момента към момента сме в развой на разбор и интеграция на тези нови данни. Постигането на крайната оценка е един доста комплициран развой на съчетание на всички резултати. Такава оценка ние би трябвало да обезпечим през 2018 година ”, посочи доцент доктор Валентина Тодорова. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР